Po njegovih informacijah lahko pot nadaljujejo le ladje, ki so na poti do ruskih pristanišč v Azovskem morju. V sredo zvečer je pred Azovskim morjem obstalo 18 ladij, na drugi strani pa iz pristanišč Berdjansk in Mariupol niso pustili izpluti devetim ladjam. Dodatnih osem pa jih je obstalo v bližini obeh pristanišč.

»V bistvu je Rusija blokirala ukrajinska pristanišča v Azovskem morju,« je dopisal. Po njegovi oceni je Rusija s to potezo namenoma zaostrila krizo v Azovskem morju in dodatno pripomogla k destabilizaciji regije. Z blokado pa namerava pregnati Ukrajino s svojega ozemlja, je zapisal.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je medtem zvezo Nato pozval, naj v Azovsko morje napoti svoje ladje in s tem zavaruje Ukrajino, kjer od srede v desetih regijah velja vojno stanje. Ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je obtožil, da želi anektirati celotno Ukrajino.

»Putin sebe vidi kot ruskega carja«

Porošenko je zavrnil je obtožbe Rusije, da je bilo vplutje ladij ukrajinske mornarice v Kerško ožino provokacija, ki naj bi jo spodbudile ukrajinske oblasti pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini prihodnje leto.

»Ne verjemite Putinovim lažem,« je izjavil za Bild. »Putin želi nazaj stari ruski imperij. Sebe vidi kot ruskega carja, njegovo carstvo pa ne more funkcionirati brez Ukrajine. Vidi nas kot kolonijo,« je dejal Porošenko.

Ukrajinski predsednik je Nemčijo, ki je največji kupec plina v Moskvi, pozval, naj zaustavi izgradnjo plinovoda pod morjem, ki bi Rusiji omogočil dobavo plina mimo ozemlja Ukrajine. »Potrebujemo močno, odločno in jasno reakcijo na agresivno obnašanje Rusije,« je dejal Porošenko. To po njegovem mnenju pomeni tudi zaustavitev projekta plinovoda Severni tok 2.

Ruska obalna straža je v Kerški ožini pri nezakonito priključenem polotoku Krim v nedeljo zasegla tri ukrajinska vojaška plovila, ki so iz Črnega morja plula v ukrajinsko pristanišče Mariupol v Azovskem morju. Pri tem je bilo zajetih še 24 ukrajinskih mornarjev. V posredovanju so bili najmanj trije ranjeni.

Rusija trdi, da je ukrepala zaradi kršitve njenih meja. Ukrajina je v odziv na delih svojega ozemlja v sredo razglasila vojno stanje.