Zveza prijateljev mladine Moste - Polje, ki jo vodi Anita Ogulin, je v sodelovanju s Pop TV predstavila »manifest« za sistemske spremembe na področju socialnih politik in ukrepov za zaščito ranljivih družin. Na okrogli mizi, ki jo je vodil ambasador projekta, znani televizijec Jani Muhič, je nabor ukrepov predstavila odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Njena pisarna varovancem ZPM Moste - Polje svetuje na področju socialno-pravnih vprašanj in jim ponuja brezplačno pravno pomoč.

Ukrepi za učinkovitejšo pomoč

Predlagatelji ukrepov od države med drugim pričakujejo hitrejše izdajanje odločb, na podlagi katerih socialno ogroženi prejemajo pomoč, reševanje stanovanjske problematike ter drugačno ureditev obveznih plačil za otroke v osnovni šoli (ki jih nekatere družine ne zmorejo). Predlagajo tudi, da bi šole lažje pridobile podatke o socialni ogroženosti posameznih otrok (šole ustreznega dostopa do teh podatkov nimajo in lahko o ogroženosti sklepajo predvsem posredno) ter da se otroški dodatki, štipendije in plačila prek študentskega servisa ne bi šteli v »kvoto« socialnih transferjev.

Anita Ogulin je predstavila nekaj aktualnih zgodb, s katerimi se na zvezi srečujejo, denimo zgodbo družine, ki je bila v nedeljo deložirana in se je morala, da ne bi ostala na cesti, po pomoč zateči na zvezo. Po izkušnjah Ogulinove se v stiskah prepletajo brezposelnost in bolezni pa tudi neznanje oziroma nepoznavanje pravic. »Ljudje, ki se znajdejo v socialni stiski, otrpnejo, ne znajo najti pomoči. Potrebujejo človeka, ki jih prime za roko in pelje od začetka do uveljavitve vseh pravic, ki jim pripadajo,« je potrebo po brezplačni pravni pomoči predstavila Nina Zidar Klemenčič.

Država obljublja spremembe

Pri tem pa tako ljudje v stiski kot pravniki prevečkrat naletijo na predpise, ki so tako zapleteni ali celo protislovni, da je do pomoči skorajda nemogoče priti. Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan je zagotovila, da bodo v mandatu te vlade predpise in ukrepe prilagodili ljudem, ki potrebujejo pomoč države. Med drugim naj bi vzpostavili »informacijsko točko«, kjer bi ljudje na enem mestu in na enostaven način izvedeli, kakšne so njihove pravice in obveznosti. ušk