Ni bil – dokler ni postal ministrski kandidat. Takrat je Dejana Prešička podprla SD, kar je povzročilo precej nezadovoljstva med člani in članicami, ki se ukvarjajo s kulturo in so stranki zvesti še iz časov, ko se je imenovala Zveza komunistov Slovenije. A zdaj so drugi časi, zasluge za zvestobo se ne poplačujejo več, v stranki SD ima čedalje bolj glavno besedo poslanec Matjaž Han, Prešiček pa je, če hočete ali ne, bratranec njegove žene Ljudmile.

Od kod pa izvira njegovo prijateljstvo z brigadirjem Antonom Krkovičem? V navzven srboritem vojaku se menda skriva umetniška duša, ki je botrovala tudi rojstvu Festivala slovenske domoljubne pesmi Mati Slovenija, ki je bil prvič leta 2012 v Kočevju. In od samega začetka s festivalom sodeluje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil Dejan Prešiček pred zasedbo ministrskega položaja ravnatelj. V petih letih, kolikor je trajal festival, so se med njima pač spletle prijateljske vezi.

Ubil ga je dišeči sprej

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako nekateri mladostniki smrtonosni beg v omamo iščejo prek vdihavanja čistil in izdelkov za osebno nego v spreju, kaj smo o Francetu Prešernu izvedeli na feministični turi po Ljubljani, kdaj in za koliko časa bodo novoletne luči sijale v večjih slovenskih mestih, zakaj je v Bovcu tako prepričljivo zmagal župan Valter Mlekuž… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.