Možnost okrepitve oboroževalne tekme z Rusijo so sicer oktobra povečale ZDA z grožnjo umika iz pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega, ki naj bi jo Rusija kršila. Trump je takrat dejal, da bo ukazal ogromno kopičenje zalog ameriškega jedrskega orožja, dokler "ljudje ne pridejo k pameti". "Prepričan sem, da bomo skupaj s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in ruskim Vladimirjem Putinom začeli pogovore o resni zaustavitvi nečesa, kar je postalo nenadzorovana oboroževalna tekma. ZDA so letos porabile 716 milijard dolarjev. Noro!", je tvitnil Trump in ob tem zanemaril, da je povečanje obrambnega proračuna ZDA zahteval sam. Trump je na poti v Buenos Aires na vrh skupine G20 odpovedal bilateralno srečanje s Putinom zaradi zajetja ukrajinskih ladij in mornarjev, kljub temu pa sta se srečala. Razlika je bila v tem, da je Bela hiša srečanje opredelila kot neformalni pogovor.

Ponovno napadal Muellerja

Trump se je na Twitterju pohvalil tudi s tem, da bo Kitajska začela spet kupovati ameriško sojo, kar je prikazal kot plod svojih pogajalskih sposobnosti, čeprav je Kitajska sojo nehala kupovati zaradi tega, ker je Trump uvedel carine na uvoz iz Kitajske. Po vrhu G20 pa je Trump s Xijem vseeno dosegel pomemben dogovor za ameriško avtomobilsko industrijo, če je verjeti njegovemu tvitu, da bo Kitajska sedaj 40-odstotne carine na uvoz avtomobilov znižala na ničlo.

Trump je omenjene tvite pospremil s tradicionalnim napadom na posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Roberta Muellerja, sodelujejo pa tudi njegovi podporniki in odvetniki, kot je Rudy Giuliani. Ameriški komentatorji ocenjujejo, da Mueller dokončuje sestavo primera zarote, ki naj bi zajela tudi predsednika, njegovo družino in krog sodelavcev. Eden od členov primera je nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen, ki je pred dnevi priznal, da je lagal kongresu o Trumpovih poslih v Rusiji. Nekdanji šef Trumpove kampanje Paul Manafort je bil spoznan za krivega finančnega kriminala, nakar je privolil v sodelovanje s tožilstvom, potem pa jim je spet lagal. Trump je zjutraj tvital podporo Manafortu in napadel Cohena. "Kaj mislite, da lahko stori vse te strašne stvari, stvari, ki niso povezane s Trumpom, ki zadevajo prevare, velika posojila itd., in potem ne gre za dolgo časa v zapor? Lagal je za tak izid in bi moral po mojem mnenju odsedeti polno in celovito kazen," je tvitnil predsednik, ki so mu Washington Post in drugi medijski analitiki doslej našteli najmanj 6000 laži ali zavajajočih izjav.

Manaforta pohvalil že pred dnevi

Manaforta je pohvalil že pred dnevi, tokrat pa se je postavil v bran starega kolega iz New Yorka Rogerja Stona, ki je v času kampanje leta 2016 napovedoval objave negativnih informacij o demokratih na WikiLeaksu in se hvalil, da mu lahko zaupajo, ker ima dobre informacije. Mueller je doslej z obtožnicami že potrdil, da so informacije kradli ruski hekerji in jih predajali v objavo WikiLeaksu.

Mueller želi prepričati Stona in njegove sodelavce v sodelovanje s preiskavo, vendar ti za zdaj to zavračajo. Trump je tvitnil Stonovo izjavo, da ne bo nikoli pričal proti Trumpu. "To izjavo je pred kratkim podal Roger Stone in v bistvu povedal, da ga malopridni tožilec, ki je ušel izpod nadzora, ne bo prisilil v izmišljanje laži in zgodb o predsedniku Trumpu. Lepo je vedeti, da je nekaj ljudi ohranilo pogum," je tvitnil Trump.