Američani se bodo od nekdanjega predsednika in očeta 43. predsednika Georga Busha mlajšega dokončno poslovili v četrtek, ko bo manjša, bolj družinska pogrebna slovesnost v episkopalni cerkvi sv. Martina v Houstonu, nakar ga bodo pokopali v njegovem muzeju oziroma predsedniški knjižnici na kampusu univerze Texas A&M v Colege Stationu. Pokopan bo poleg soproge Barbare Pierce Bush, ki je umrla 17. aprila letos.

Velika državniška pogrebna slovesnost v nacionalni katedrali v Washingtonu bo v sredo, ko je predsednik ZDA Donald Trump razglasil za dan žalovanja, kar pomeni, da bo to zvezni praznik, poleg tega pa bosta zaprti tudi newyorška borza NYSE in borza Nasdaq.

Powell: Bil je popoln Američan

Izrazi sožalja in lepe besede v spomin na pokojnika praktično dežujejo iz vsega sveta od sobote zjutraj. Nekdanji državni sekretar ZDA Colin Powell je v nedeljo za ameriško televizijo ABC še najbolje strnil, kar si o 41. predsedniku misli večina Američanov.

»Bil je popoln Američan glede tega, kako je služil svoji državi. Nikoli ni pozabil, kdo je. Nikoli mu ni vse skupaj stopilo v glavo. Bil je človek velike ponižnosti,« je dejal Powell, ki je bil v času Bushevega predsednikovanja načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, v sinovi vladi pa državni sekretar.

»Vedel je, kaj pomeni vojna. Vedel je, da oboroženi spopadi pomenijo smrt ljudi na tvoji strani in na drugi strani in se je zato želel izogniti spopadom,« je še dejal Powell.

Od pilota do predsednika

George Herbert Walker Bush se je rodil 12. junija 1924 v bogati družini republikancev iz Massachusettsa. Šolal se je v elitnih ustanovah, kljub temu pa je v 18. letu starosti namesto na kolidž odšel v mornarico. Med drugo svetovno vojno je bil pilot letala z letalonosilk in je preživel sestrelitev nad Pacifikom. Takoj po vrnitvi domov se je poročil z Barbaro Pierce, s katero sta imela šest otrok, med njimi predsednika ZDA in guvernerja Floride Jeba Busha.

Po diplomi na univerzi Yale je šla družina v z nafto bogat Teksas, kjer se je Bush podal v politiko. Leta 1966 je bil prvič izvoljen v predstavniški dom kongresa. Richard Nixon ga je leta 1970 poslal za veleposlanika v Združene narode, Gerald Ford leta 1974 za veleposlanika na Kitajskem in kasneje imenoval na položaj direktorja Cie.

Ronald Reagan si ga je leta 1980 izbral za podpredsedniškega kandidata, da malce ublaži svoj za takratne razmere skrajno konservativni sloves, Bush pa je leta 1988 storil obratno, ko si je izbral konservativnega podpredsedniškega kandidata Dana Quayla, ki ni veljal za najbolj svetlo žarnico v lestencu in je prispeval k porazu na predsedniških volitvah proti Billu Clintonu leta 1992.

Reaganova izbira zmernega republikanca iz Teksasa, ki je po duši ostal republikanec s severovzhoda ZDA, je bila bolj srečna. Bush je leta 1991 sestavil mednarodno koalicijo, ki je pregnala iraškega diktatorja Sadama Huseina iz Kuvajta, vendar pa je diktatorju potem dovolil, da je pobil šiite in Kurde v Iraku, ko ni podprl njihovega upora. S Huseinom je potem leta 2003 opravil njegov sin v drugi zalivski vojni.

Bush je tudi predsedoval v času zmage ZDA v hladni vojni, ko je razpadla Sovjetska zveza, čemur pa ni bil naklonjen kot tudi ne razpadanju Jugoslavije. Kljub zmagi proti Iraku je Bush izgubil volitve za drugi mandat zaradi izziva konservativnega poslovneža Rossa Perota, ki je predsedniku odvzel dovolj glasov, da je zagotovil zmago demokrata Billa Clintona. Kljub ostri kampanji zamer kasneje ni bilo.

Clinton je dobil od Busha prvi dan na mizo izjemno lepo pismeno popotnico za položaj, kasneje, ko sta bila že oba upokojena, pa sta sodelovala v številnih humanitarnih misijah in projektih po svetu.

Bush ni podprl Trumpa

Bush na volitvah 2016 ni podprl republikanskega kandidata Donalda Trumpa in tudi ni volil zanj. Trump je med kampanjo ostro napadal Georga Busha mlajšega zaradi vojne v Iraku in tudi protikandidata Jeba Busha. Tisti, ki ga poznajo, zaupno pravijo, da je volil demokratko Hillary Clinton.

Kljub temu za razliko od republikanskega senatorja Johna McCaina ni naročil svojcem, da si predsednika Trumpa ne želi na svojem pogrebu. »Bil je zelo v redu človek. Večkrat sem ga srečal. Enostavno je bil človek visoke kakovosti, ki je imel zelo rad svojo družino. Bil je izjemen fant in ga bomo pogrešali. Imel je polno življenje in tudi zelo vzorno življenje,« je v Buenos Airesu dejal Trump, ki je po vrnitvi v Washington dal na voljo predsedniško letalo za prevoz Bushenega trupla.