Novi župan Kopra je Aleš Bržan. Borisa Popoviča je premagal za pičlih sedem glasov. Zaradi tesnega izida je volitve v Kopru odločilo 46 glasovnic, ki jih je občinska volilna komisija danes do 12. ure prejela po pošti. Med njimi je bilo 25 glasov za Popoviča, 20 za Bržana, ena glasovnica je bila neveljavna. Izid glasovanja po pošti je tako na koncu dal smisel tudi nedeljskemu prenagljenemu slavju Bržana in sodeč po prvih odzivih bolj kot Bržanove podpornike razveselil Popovičeve nasprotnike. Ti so razglasitev pospremili s petjem Vstajenja Primorske in vzklikanjem gesla »Konec diktature na ta veseli dan kulture«.

»Za nas je zgodba končana,« odgovarja Bržan. Kljub temu je še pred dokončnim preštetjem glasov za vsak slučaj na občinsko volilno komisijo vložil ugovor zaradi domnevnih nepravilnosti na voliščih. Še jutri ima čas, da ugovor umakne. Težko bi bilo verjeti tudi, da je volilna vojna v Kopru končana. Popovič je že napovedal, da bo izkoristil možnosti ugovora. V primeru, da bi bil ugovor upravičen in da bi volilna komisija odkrila tako hude nepravilnosti, da se jih zgolj s ponovnim štetjem ne da odpraviti, bi lahko v Kopru volitve celo ponovili.

Zaplet z glasovanjem

Precej dvoma o pravilnosti volitev je zasejalo tudi nedeljsko objavljanje rezultatov. Zaradi zapleta z vnašanjem glasov v spletno aplikacijo sta morala danes na številna novinarska vprašanja odgovarjati prvi mož državne volilne komisije Dušan Vučko in vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo Roman Lavtar. Prvi vpletenost zanika, saj rezultatov ni sprejemala njegova komisija, drugi je zaplet označil za nerodnost in dobro šolo za prihodnje. Spomnimo, Bržan je zaradi zmede z rezultati slavil že predčasno, Popovič mu je iz volilnega štaba v Žusterni celo poslal čestitke, na koncu pa se je izkazalo, da je med njima le 12 glasov razlike in da lahko glasovanje po pošti spremeni volilni izid. V koprski občinski volilni komisiji, ki ji predseduje Miloš Senčur, trdijo, da je za zmedo glede rezultatov poskrbela neosvežena volilna spletna stran ministrstva za javno upravo. Senčurjeva ekipa je zato že danes dopoldne od pristojnih zahtevala pojasnila, zakaj so v nedeljo podatke prenehali vnašati ob 22. uri in zakaj je bil na spletni strani zapisan napačen podatek, da je preštetih 99,9 odstotka glasov, čeprav še niso bili vneseni izidi predčasnega glasovanja (glasov je bilo okoli 2700 oziroma skoraj 10 odstotkov).

Ob 22. uri končali delo

Ali ni 22. ura nekoliko zgodnja za zaključek dela pri tako pomembni stvari, kot so volitve, smo vprašali Romana Lavtarja. Pojasnil je, da so potem, ko je aplikacija za Koper pokazala, da je preštetih 99,9 odstotka glasov, v dobri veri sklepali, da manjkajo le še glasovi po pošti, in zato delo končali ob 22.10. »Ljudje, ki so skrbeli za vnašanje podatkov, niso vedeli, da v Kopru še preštevajo glasove predčasnega glasovanja,« odgovarja Lavtar in poudarja, da jih iz Kopra niso obvestili, da bi imeli kakršne koli težave. Tam so glasove predčasnih volitev šteli kar šestkrat, saj se jim rezultati niso ujemali, in ko so končno ob 22.20 želeli v sistem vpisati zadnje rezultate, to ni bilo več mogoče. Zavajajoč podatek o 99,9 odstotka preštetih glasov, ki je odpiral šampanjce, pa se je nanašal zgolj na število volilcev, ki so se volitev udeležili v nedeljo. Kar okoli 2700 glasovnic s predčasnega glasovanja pri tem ni bilo upoštevanih. Lavtar je zaplet označil za nerodnost in dobro šolo za naprej, poudaril pa, da pri preštevanju glasov ni pomembna hitrost, temveč natančno in pravilno štetje.