»Če je to to, potem bo jutri za marsikaterega Koprčana dan pod svobodnim soncem,« se je po napeti predvolilni tekmi rezultata včeraj že veselil Aleš Bržan. Boris Popovič je kljub Čudolandiji in številnim drugim pridobitvam za Koper po 16 letih že priznal premoč protikandidata in iz Žusterne v Koper poslal čestitke. A sta bila Bržanovo veselje in Popovičeva čestitka še preuranjena. Odločali bodo namreč glasovi po pošti, saj Bržan po končanem štetju glasovnic oddanih na voliščih, vodi zgolj z 12 glasov razlike. Po pošti pričakujejo še 50 glasovnic.

Pozno popoldne se je v volilnem štabu Aleša Bržana v pivnici Emonec še pelo, jedlo in plesalo, med gosti pa se je ves čas vrtel tudi Bržan. V Žusterni, kjer se je s podporniki zbral Popovič, je bilo precej bolj umirjeno. Popovič se je med podporniki prikazal le občasno. A takrat med njimi požel burne ovacije in objeme. Ob prihodu v štab je potarnal, da je bila volilna kampanja zelo nizka in da se je vse vrtelo le okrog njegovega karakterja.

»Tukaj ni nobenih nadžupanov, tukaj ni nobenega ozadja,« je še enkrat zanikal, da bi v Kopru vladala strahovlada. Priznal je, da je v zadnjih dneh razmišljal tudi o možnosti, da ne zmaga. »Pripravljen sem na to, če se bo zgodilo, pripravljen sem na podjetniško pot naprej,« je dejal.

Pri tokratni izbiri za koprskega župana ni šlo le za izbiro med političnima nasprotnikoma, temveč resnično tudi za izbiro med različnima karakterjema. Glede na visoko volilno udeležbo, volitev se je udeležilo več kot 59 odstotkov volilnih upravičencev, je mogoče tudi reči, da je bolj kot prepričljivost in program Aleša Bržana volilce pritegnila predvsem želja po drugačnem slogu vodenja občine.

»Najprej bom vzpostavil normalen politični sistem, ki deluje na podlagi programskih prioritet. In sistem dvosmerne komunikacije, da vidimo, kaj je treba narediti, da se bodo ljudje boljše počutili v naši občini,« je Bržan poudaril svoje prioritete, v prepričanju, da je že dobil volitve.

Bržan se je v nasprotju s Popovičem v predvolilni kampanji izogibal obljubam o megalomanskih projektih in se je raje posvetil mehkejšim vsebinam. Med tremi ključnimi projekti, ki se jih bo lotil najprej, poleg vključevanja ljudi izpostavlja še komunalno, vodovodno in cestno infrastrukturo na podeželju ter urejanje dostopov do morja.

Občanom je v predvolilnem času obljubil še participativni proračun, enako obravnavo vseh, približanje nujnih storitev (predvsem zdravstva) ljudem in enakovreden razvoj mesta in podeželja. Slednjemu obljublja vsaj 10 milijonov evrov na leto. V nasprotju s Popovičem prebivalcem Škofij obljublja novo šolo, dvigalo na Markovec pa bi zgradil za desetkrat manj denarja.

Koper tudi po zaslugi dosedanjega župana Borisa Popoviča ne kliče več po osnovnih življenjskih pogojih. Še najslabše je na področju stanovanj. Novih v Kopru skorajda ni na trgu, če so, pa so majhna, stara in draga.

Več vlaganj si po letih urejanja središča občine zagotovo zaslužijo tudi prebivalci njenega zaledja. Skupaj s sosednjo občino Izolo bo Koper moral urediti tudi največjo pridobitev zadnjega desetletja – zaprto obalno cesto.