Današnji drugi krog volitev je potekal še v preostalih 56 občinah, kjer v prvem krogu nobeden od kandidatov ni dobil večine glasov. Največ pozornosti so požele volitve v treh mestnih občinah; Mariboru, Kranju in Kopru. Drugod je presenetila zmaga razvpitega Romana Leljaka v Radencih nekdanjega veleposlanika Milana Balažica v Moravčah ter Ivana Črnkoviča, znanega iz Afere Patria v Kostelu. Po dolgih letih župan Ormoža ne bo več Alojz Sok (NSi), v Ljutomeru je bil poražen novinar in nekdanji Dnevnikov sodelavec Dejan Karba (županja ostaja Olga Karba), je pa zmaga uspela novinarju Blažu Račiču na Jesenicah, ki je premagal dologoletnega župana Tomaža Toma Mencingerja. V Šmarjeških Toplicah se tehtnica na županskih volitvah nagiba v prid Marjana Hribarja.

Koper

V Kopru je že kazalo, da je Aleš Bržan prizadejal poraz aktualnemu županu Borisu Popoviču, vendar podatki občinske volilne komisije po preštetih glasovih s predčasnega glasovanja kažejo, da je razlika med Bržanom in Popovičem le 12 glasov v prid prvega. V ponedeljek ob 12. uri bodo prešteli še glasove, prejete po pošti, in očitno bodo šele ti dokončno pokazali, kdo bo vodil Koper prihodnja štiri leta.

Vse od začetka štetja glasov ob 19. uri je bilo v Kopru napeto, razlika v odstotkih podpore enemu in drugemu kandidatu pa tesna. Dosedanji dolgoletni župan Popovič je sicer že priznal poraz in dejal, da naj bi ga Bržan premagal za 70 glasov.

Po podatkih, objavljenih na spletnih straneh ministrstva za javno upravo, naj bi sicer Bržan dobil 50,02 odstotka oz. 13.901 glas, Popovič pa 49,98 odstotka oz. 13.889 glasov volivcev.

Na koprski občinski volilni komisiji so za STA pojasnili, da so prešteli tudi glasovnice s predčasnega glasovanja in Bržanova prednost se je pri tem znižala na pičlih 12 glasov.

Odločilni bodo tako glasovi, ki so prišli po pošti. Teh naj bi bilo skupaj 50, tako da se lahko končni izid spremeni tudi v prid Popoviču.

Maribor

Županski stolček v Mariboru je pripadel podjetniku Saši Arsenoviču (SMC). Po podatkih občinske volilne komisije ta z 58 odstotka glasov zmagal pred nekdanjim mariborskim županom in kandidatom NLS Francem Kanglerjem, ki so mu volivci po doslej preštetih glasovnicah namenili 42-odstotno podporo.

Arsenovič se je v prvi izjavi po razglasitvi delnih neuradnih rezultatov zahvalil Mariborčanom, ki so z glasovi zanj dokazali, da »verjamejo v boljši jutri«.

»Kot športnik sem seveda pričakoval zmago, drugače se ne bi podal v to tekmo. Bilo je zelo naporno, pestro, a zanimivo,« je dejal. »Zahvaljujem se tudi ekipi, ki je pripomogla k temu, da smo se pokazali v najboljši luči in bo delala tudi naprej z menoj. Zahvaljujem se tudi družini in protikandidatom za relativno pošten boj,« je dodal.

Zaveda se, da ga največje delo šele čaka. »Moje prioritete so vedno ljudje, saj le ljudje lahko delajo dobre projekte,« je povedal. Njegova prva naloga bo pogovor z vsemi zaposlenimi na občini in v občinskih podjetjih. »Dragi bodoči sodelavci, upam, da se zavedate, da bom jaz samo dober poslovodja, vi pa boste skrbeli za to, da bo Mariborčanom že kmalu bolje.«

»Verjamem, da bomo znali skupaj najti pot navzgor za Maribor,« je še dejal, potem ko je v nabito polnem volilnem štabu na Gosposki ulici 3 zadonela pesem We are the champions zasedbe Queen.

Kangler je dejal, da spoštuje izid volitev. Odslej bo mestni svetnik, kjer ima njegova stranka deset od skupno 45 sedežev. Kot je dejal, bo z novoizvoljenim županom tvorno sodeloval. »Če bo predlagal dobre vsebinske točke za Maribor, lahko računa na našo podporo. Če bo gledal samo na svoje nepremičnine, na Glavni trg, Koroško cesto in Vojašniški trg, ostale dele pa zanemarjal, bo imel pa močno opozicijo,« je povedal.

Kranj

Novi župan Kranja Matjaž Rakovec (68 odstotkov vseh glasov), ki mu delni neuradni izidi kažejo prepričljivo zmago pred protikandidatom Zoranom Stevanovićem, se je zahvalil volivcem. Kot je napovedal, ga po prespani noči čaka sestanek z občinsko upravo in dosedanjim županom, v mestnem svetu pa bo iskal konsenz.

»Zdaj sledi prespana noč in potem verjetno sestanek z občinsko upravo in dosedanjim županom, tudi o tem, kdaj bo prevzem, prva seja mestnega sveta. Seveda moramo počakati še uradne rezultate,« je v izjavi za medije dejal Rakovec.

Glede dela v mestnem svetu je napovedal, da bo zelo delal na tem, da se povezujejo in dosežejo konsenz. Volilna kampanja je bila po njegovem mnenju korektna, kar je tudi dobra popotnica za delovanje mestnega sveta. Na vprašanje, v kolikšnem času bi lahko sestavili koalicijo, je odgovoril, da glede na to, da je proračun že sprejet, ni treba hiteti, meni pa, da bi v enem mesecu to lahko storili.

Najtesnejših sodelavcev še nima izbranih, napoveduje pa spremembe na podžupanskih mestih. V Kranju so imeli do zdaj enega podžupana, njegova ideja pa je, da bi imeli tri - glede na to, da je Mestna občina Kranj tretja največja občina in ima tako obsežen program, je pojasnil.

Po njegovem mnenju je trenutno najpomembnejše področje v Kranju infrastruktura, saj imajo nekaj kritičnih točk v prometu. »Glede na to, da bo Slovenija leta 2021 predsedovala svetu EU, mislim, da bi lahko tukaj z državo našli kar konkretne rešitve za ureditev kranjskega prometa,« je dejal.

Neodvisni županski kandidat v Kranju Zoran Stevanović, ki mu delni neuradni rezultati kažejo poraz, pravi, da nad izidom nikakor ni razočaran in da je s svojo ekipo vseeno moralni zmagovalec volitev. Stevanović, čigar lista je bila zmagovalka volitev za mestni svet, ne izključuje možnosti sodelovanja v koaliciji z novim županom Matjažem Rakovcem.

Kranjski kriminalisti, ki so preverjali prijavo domnevnega vstopa v prostor z glasovnicami s predčasnega glasovanja, v doslej preverjenih okoliščinah niso odkrili suma kaznivega dejanja, niti namernega uničenja pečata niti vloma. Na domnevne nepravilnosti je sicer opozoril kandidat Zoran Stevanović, ki je izgubil tekmo z Matjažem Rakovcem.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, so bile stvari v prostoru z glasovnicami »nedotaknjene, vrata pa so bila po zdajšnjih ugotovitvah s ključem odprta pomotoma«.

Obljubljanske občine

V Kamniku je vodenje občine spolzelo iz rok stranki LMŠ, saj po večini preštetih glasov kaže na zmago Mateja Slaparja iz NSi. V Domžalah očitno ostaja župan Toni Dragar, na Vrhniki je po vseh preštetih glasovih s 53,6-odstotno podporo zmagal Daniel Cukjati.

Vrhničani so se v drugem krogu županskih volitev odločali med Danielom Cukjatijem in Petrom Gabrovškom, ki kandidirata kot neodvisna kandidata. Cukjati, sicer sin nekdanjega predsednika DZ in poslanca SDS Franceta Cukjatija, ima za sabo že tri svetniške mandate in dobro pozna delovanje vrhniške občine. Gabrovšku pa očitno niso pomagale izkušnje iz gospodarstva. Zabeležil je 46,4-odstotno podporo.

Dosedanji župan Stojan Jakin se na tokratnih volitvah ni potegoval za nov mandat. Udeležba na Vrhniki je bila podpovprečna, komaj 39,32-odstotna.

Za županski stolček v Domžalah sta se v drugem krogu pomerila aktualni župan Toni Dragar kot kandidat svoje liste in Metod Marčun, ki je kandidiral s podporo volivcev. Oba sta računala na zmago, a volivci so nov mandat namenili Dragarju, ki je po veliki večini preštetih glasov dobil 53,35-odstotno podporo, Marčun pa 46,65-odstotno. Udeležba je bila okoli 45-odstotna.

V Kamniku, občini, ki jo je pred prevzemom premierske funkcije vodil Marjan Šarec, je po neuradnih delnih podatkih boj med aktualnima podžupanoma dobil kandidat NSi Matej Slapar z okoli 59-odstotno podporo, medtem ko je kandidat LMŠ Igor Žavbi, ki trenutno opravlja še začasno funkcijo župana, ostal poražen z okoli 41 odstotki glasov. Ankete so sicer rahlo prednost kazale Žavbiju. Udeležba je bila, kot kaže, okoli 42-odstotna.

Slapar je lokalni politik že 15 let, med njegovimi prioritetami pa so močno gospodarstvo, razvoj turizma, skrb za mlade in starejše, razvoj lokalne samooskrbe in kakovost bivanja za vse Kamničane.

Tudi v Moravčah se obeta sprememba na županskem stolčku. Vodenje občine bo prevzel nekdanji veleposlanik Milan Balažic, ki je kandidiral s podpisi volivcev. Volilni izid je bil izjemno tesen, saj je Balažic protikandidata in aktualnega župana Martina Rebolja iz SD premagal s 70 glasovi prednosti. Zbral je 51,14 odstotka glasov.

Druge izbrane občine

V Tržiču je v dvoboju med aktualnim županom Borutom Sajovicem in bivšim županom Pavlom Ruparjem zmagal prvi. Jeseničani pa so se po 12 letih županovanja Tomaža Toma Mencingerja odločili za spremembo, saj so v današnjem drugem krogu lokalnih volitev za novega župana izvolili Blaža Račiča. Na Ptuju je zmagala Nuška Gajšek, ki bo tako edina županja v mestnih občinah. V občini Radenci je 53,01 odstotka dobil 54-letni publicist Roman Leljak, kandidiral je s podporo volivcev. V drugem krogu se je pomeril s kandidatom SD Emilom Šmidom, ki je danes zbral 46,99 odstotka glasov. Volilna udeležba v drugem krogu je bila 57,63-odstotna. Župan bo tudi Ivan Črnkovič, kot direktor Rotisa znan iz afere Patria, in sicer v občini Kostel.

V Šmarjeških Toplicah po podatkih volilne komisije Marjan Hribar vodi pred svojo protikandidatko Bernardko Krnc za vsega dva glasova. A tekma še ni odločena, saj naj bi po poročanju Radia Slovenija opoldne prešteli še dve glasovnici, ki sta prispeli po pošti.Ni pa znano, kdo bo naslednja štiri leta vodil občino Šmarješke Toplice. Štetje so večkrat ponovili, o končnem izidu pa naj bi odločili dve glasovnici, ki naj bi prišli po pošti.