Lokalne volitve so prinesle popoln preobrat na političnem parketu v Ribnici. Ne le da so po treh mandatih odnesle župana SDS Jožeta Levstka, ampak so močno pretresle tudi sestavo devetnajstčlanskega občinskega sveta.

Če je imela ribniška SDS, ki jo vodi Jože Tanko, v zadnjem mandatu devet svetnikov, jih ima poslej le še štiri, medtem ko si lahko lista novega župana Sama Pogorelca Za napredno Ribnico mane roke, saj jo bo v občinskem svetu zastopalo kar enajst svetnikov. Preostala mesta so si razdelile Nova Slovenija in SLS, ki sta Pogorelca podprli že pred volitvami, ter SD. »Kmalu se bo pokazalo, ali je nova mlada ekipa iz pravega testa. Želim le, da gre razvoj Ribnice naprej,« pravi dosedanji župan Levstek.

Levstek je s svojim delom zadovoljen

Po mnenju poznavalcev zmaga Pogorelca že v prvem krogu ni presenečenje, čeprav vendarle nihče ni pričakoval tako visokih skoraj 74 odstotkov podpore za komaj 32-letnega dosedanjega občinskega svetnika Pogorelca, niti on sam ne. Šestdesetletnemu Levstku, ki je zbral nekaj manj kot 19 odstotkov, bi še en mandat zelo prav prišel, saj mu, kot pravi, do upokojitve manjka še nekaj let. »A Ribničani so se pač tako odločili. Očitno se hitro naveličajo in si želijo spremembe, a niti nisem preveč razočaran, saj sem bil župan z najdaljšim stažem doslej, moji predhodniki več kot dva mandata niso dosegli.«

Pravi, da je s svojimi tremi mandati zadovoljen, saj da je z ekipo ogromno naredil, od gradnje največjega vrtca v Sloveniji, vodovoda, daljinskega ogrevanja do športnih igrišč po vaseh, novih cest, mostov. »A očitno vsi ti projekti pač niso garant za ponovno izvolitev,« dodaja.

Pa vendar je po Ribnici slišati, da Tanko s svojim načinom delovanja Levstku ni prav nič koristil. Poleg tega so lahko Ribničani le odprtih ust spremljali velike razvojne korake v sosednji občini Kočevje, kjer med drugim raste nova tovarna sicer »ribniške« Yaskawe, medtem ko v Ribnici napredka ni opaziti.

Pogorelc: Ribnica ne potrebuje politike

Tanko in Levstek bosta tako razvoj občine v prihodnjem mandatu sooblikovala s svetniških klopi. Je pa Tanko, sicer tudi dolgoletni predsednik občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, v odzivu na pisanje avtorja Franca Mihiča nedavno na spletnem portalu E-utrip zavrnil očitke o avtokratskem vodenju. Prav Tanko naj bi imel namreč v času Levstkovega županovanja glavno besedo o pomembnejših občinskih vprašanjih.

»V celotnem obdobju po letu 1994 smo imeli pet mandatov župana, a nikoli nobene formalne koalicije. Za vse smo morali pridobiti podporo najmanj ene, v prvem obdobju pa celo več drugih strank, kar ni bilo vedno lahko,« je med drugim pojasnil. »Vse je torej potekalo v dogovarjanju z drugimi strankami, pri čemer je logično, da prav vseh želja ali zahtev ni bilo mogoče uresničiti. Najbrž takim pogovorom oziroma pogajanjem težko pripišemo lastnosti avtokracije.«

»Ribnica ne potrebuje politike, ampak operativce,« pa pravi novi župan Pogorelc. »Ljudje so to očitno sprevideli in se odločili za našo mlado, neobremenjeno ekipo. Pripravljeni smo trdo delati za razvoj in napredek Ribnice brez vsakršnih osebnih interesov.«

Po Pogorelčevih besedah pomembnejših projektov v Ribnici ni bilo, predvsem pa se je počrpalo premalo nepovratnih sredstev. Tako namerava na upravi zaposliti dve osebi, ki bosta skrbeli za pripravo projektov in pridobivanje evropskih sredstev. Bistvene točke njegovega programa so tudi reševanje mladinske problematike, problematike starejših in gibalno oviranih, obnova mestnega jedra, gradu, reševanje vrtčevske in šolske prostorske stiske, ureditev poslovnih con.