Da bodo občani Škofje Loke dobili novega župana, je bilo jasno že pred volitvami, saj se dosedanji župan Miha Ješe ni odločil za ponovno kandidaturo. Kljub temu pa nobeden od treh kandidatov za župana v prvem krogu ni dobil zadostne podpore volilcev, zato se bosta oba aktualna podžupana pomerila v drugem krogu.

Straha podprla Krajnikova Komunalno-ekološka lista

V prvem krogu je ob dobri 48-odstotni volilni udeležbi večji delež glasov, in sicer 43,93 odstotka, zbral Tine Radinja, neodvisni kandidat, ki kandidira s podporo volilcev, podporo pa mu je že pred prvim krogom izrazil aktualni župan Ješe s svojo listo. Kandidat stranke SDS Robert Strah je v prvem krogu zbral 36,93 odstotka glasov. Razlika med obema je bila le 614 glasov.

Da je v prednosti, je prepričan Strah, saj mu je podporo izrazil Rolando Krajnik s svojo listo, ki je kot tretji kandidat za župana v prvem krogu zbral 19,10 odstotka glasov. »Za to smo se odločili z namero, da preprečimo dosedanjemu županu, da bi bil župan v senci, kar bi se v primeru zmage Tineta Radinje zagotovo zgodilo. Menim, da mora biti župan samostojen in ne da ga nekdo vodi,« je odločitev v imenu Komunalno-ekološke liste pojasnil Krajnik.

Radinja za višjo kakovost življenja

Tudi Tine Radinja v drugem krogu lokalnih volitev računa na zelo široko podporo volilcev. Kot župan želi dvigniti kakovost življenja vseh občank in občanov.

»Za vsako starostno skupino smo pripravili konkretne načrte, kaj zanje to pomeni,« pravi. Pri mladih se osredotoča na stanovanjsko problematiko in kakovostno preživljanje prostega časa, pri starejših med drugim na razvoj programov za starejše, širitev doma za starostnike, nadgradnjo sistema pomoči na domu in medgeneracijsko sodelovanje, srednji generaciji pa so namenjeni številni infrastrukturni načrti, kot sta dokončanje knjižnice in javnega vrtca, ki bo na voljo za vse otroke v občini. Pri skrbi za čisto okolje izpostavlja tako zrak kot obe Sori, ki pomenita neizkoriščen potencial za turizem.

»Poleg uravnoteženega razvoja mesta in podeželja je pomemben tudi promet, predvsem ukrepi, ki ga ne bodo zgolj premaknili drugam, ampak navdušili ljudi za kolesarjenje in pešačenje,« opozarja in dodaja, da so za to za prihodnje leto že namenjena evropska sredstva.

Strah za spodbudno okolje po meri občanov

Robert Strah, ki je imel že v prvem krogu podporo NSi, SLS in Stranke za otroke in družine, opozarja, da je njegov program kratek, obsega le dobro tipkano stran, izvedljiv in enostaven. »Poudarek je na infrastrukturi, kamor sodi spodbudna stanovanjska politika – povečanje stanovanjskih kapacitet na trgu, občina bo obnovila in aktivirala obstoječi stanovanjski fond in poskrbela za komunalno opremo zemljišč za gradnjo enostanovanjskih hiš,« našteva.

Obljublja napredovanje večjih naložb, ki jih blokirajo prostorski akti ali pogodbene obveznosti. Starejši bodo veseli načrtovane gradnje oskrbovanih stanovanj. Izpostavlja tudi razvoj razvoj podeželja z urejanjem lokalnih cest in dostopom do širokopasovnega omrežja ter urejanje vaških jeder in komunalnih sistemov in skrb za okolje. »Program zajema šest ključnih točk, med njimi je tudi gospodarstvo, naklonjeno občini, v viziji pa so za vsa področja zarisani konkretni projekti,« še dodaja.