Nogometaši v prvi slovenski ligi bodo pred zimskim premorom odigrali še dva kroga. Zaradi zaostanka šestih točk za Mariborom je Olimpija pod pritiskom dveh zmag. Trener Zoran Barišić se nekajkrat na teden sreča s predsednikom Milanom Mandarićem in analizirata dogajanje. Mandarić z izgubo točk seveda ni zadovoljen, a je vsaj delno pomirjen, ker Olimpija igra napadalen nogomet, kakršnega je obljubil navijačem. »Vem, kako hitro so v Olimpiji menjali trenerje, vendar nisem nervozen. Imamo načrt za prihodnost, ki ga ne moreš začeti podirati po treh mesecih. O mojem statusu v klubu se z Mandarićem nisva pogovarjala, ampak o prihodnosti in spremembah pozimi,« pravi Zoran Barišić.

Aluminij – Olimpija danes ob 13.30, sodnik: Vinčić

Aluminij je presenečenje prvenstva in je celo v boju za tretje mesto, ki prinaša evropsko vozovnico. Ker bo igrišče verjetno blatno, bo to dodatna težava za tehnično bolje podkovane goste. Ljubljančanom gostovanja zelo ustrezajo, saj so na njih osvojili več točk (19) kot v Stožicah (14). »Šest točk zaostanka še ni kritičnih. V prejšnji sezoni smo mi imeli že deset točk naskoka, pa nas je Maribor ujel,« meni igralec Olimpije Stefan Savić. Trener Olimpije Zoran Barišić si je v nedeljo v živo ogledal tekmo Gorice in Aluminija, po kateri je bil poln hvale na račun Kidričanov. Pravi, da imajo v svojih vrstah igralce, ki so zanimivi za državnega prvaka. »Imajo stabilnost v igri, hitrost, radi igrajo napadalen nogomet, kar pomeni, da nas čaka zelo zahtevna naloga. Ker smo Olimpija, gremo na vsaki tekmi na zmago,« pravi Zoran Barišić. Po remiju z Muro so bili igralci Olimpije zelo jezni sami nase. »Na tekmah, na katerih smo izgubljali točke, sreča ni bila na naši strani. Ko dobra ekipa pade, se vedno zna pobrati,« je optimist Dunajčan na ljubljanski klopi, ki bo zasedbo prilagodil razmeram na igralni površini. Izkušeni trenerji na blatna igrišča pošljejo lahko konjenico v kombinaciji z robustnimi skakalci za zračne dvoboje in igro dolgih žog. Zaradi zgodnjega začetka tekme so Ljubljančani že včeraj odšli v karanteno na Štajersko.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Jakšić, Martinović, Kontek, Gliha, Horvat, Petrović, Muminović, Leko, Tahiraj, Kidrič. Olimpija: Ivačič, Bagnack, Zarifović, Maksimenko, Štiglec, Tomić, Putinčanin, Suljić, Kronaveter, Savić, Vombergar. Naš namig: 0.

Domžale – Maribordanes ob 17.15, sodnik: Perić

Redko se zgodi, da je za medijski termin med igralci v Ljudskem vrtu izbran Luka Zahović. A ko je na vrsti, zna sam izpostaviti bistvo. Povedal je, da v tekmah z Domžalami sicer uživa, nato pa retorično vprašal: »Smo zmagali sploh na kateri tekmi letos?« Ni se mogel spomniti, ali je Maribor v tem koledarskem letu sploh premagal Domžale, ki so povrhu že šest krogov neporažene. V četrtfinalu pokala je sicer šlo, ko je Maribor minimalno zmagal v Ljudskem vrtu in se nato moštveno rešil v Domžalah, v prvenstvu pa je rumena družina letos iztržila dva remija in zmago.

»Tekem z Domžalami ne bomo metali v isti koš, ker si res niso bile podobne,« pojasnjuje Darko Milanič. Kar Milaniču ni uspelo v skladu z napovedmi, je prejeti v povprečju (manj kot) pol gola na tekmo. »Ampak to nezadovoljstvo pokrije to, da smo zabili veliko golov. Tokratna tekma bo malo drugačna, nasprotnik skuša z veliko dinamike igrati naprej,« opozarja Milanič.

Da bodo spet odločale malenkosti, predvideva Dario Melnjak. Ampak izostanek kaznovanih Gabra Dobrovoljca in Tilna Klemenčiča še zdaleč ne bo le malenkost. Tudi Darka Milaniča je zanimalo, kakšno obrambo bo postavil Simon Rožman. »Ni dvoma, da so Mariborčani favoriti, a imamo tudi mi svoje načrte,« vloge naprej deli Dario Melnjak.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Kirm, Morris, Melnjak, Sikošek, Vetrih, Gnezda Čerin, Mujan, Ibričić, Lazarevič. Maribor: Handanović, Klinar, Ivković, Šuler, Viler, Cretu, Pihler, Vrhovec, Mešanović, Tavares, Zahović. Naš namig: 0.

Krško – Goricadanes ob 19.15, sodnik: Obrenović

Na stadionu Matije Gubca se srečujeta ekipi, ki ne moreta biti zadovoljni z izkupičkom zadnjih krogov. Pravzaprav kar z vso jesenjo, gledano z zornega kota Krčanov, ki so večino časa na predzadnjem oziroma zadnjem mestu, kamor jih je pahnila serija zadnjih treh porazov. Ni je mogel ustaviti niti (znova) dežurni gasilec Radovan Karanović, ne nazadnje so ga v klubu postavili pred pretežko nalogo, saj je moral na gostovanje v Ljudski vrt. Ekipa komaj čaka na zaključek jeseni, ko se bodo v klubu odločili za angažiranje novega stratega, za katerega bi bile vse tri točke z zadnje domače jesenske tekme več kot dobrodošla popotnica. Eden od adutov Karanovića je Dalibor Volaš, ki je z vsemi klubi zabijal gole Gorici, čaka še na prvega v dresu Krškega.

Gorici je uspel samo prvi del letošnje jeseni, v drugem delu je ob slabih izidih skopnela zaloga točk in po zgodovinski zmagi Aluminija v Športnem parku v prejšnjem krogu je sledil padec na sedmo mesto. Tretje je sicer le dve točki stran, vendar pa je Gorica daleč od igre, s katero je zmagovala poleti in v zgodnjih jesenskih krogih. Padec se je začel z eksperimentiranjem na prvi pokalni tekmi z Muro in Miranu Srebrniču ga še ni uspelo ustaviti, sooča se tudi z nesoglasji znotraj ekipe.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Ristovski, Ejup, Brekalo, Kordić, Mandić, Da Silva, Volarič, Perić, Vukušić, Volaš. Gorica: Sorčan, Hodžić, T. Kavčič, Lipušček, Celcer, Humar, Kolenc, Grudina, Osuji, Smajlagić, Filipović. Naš namig: 1

Mura – Celjejutri ob 13. uri, sodnik: Šmajc

Dvoboj sredine, ki ga v Celju označujejo kar za derbi. Mura prvenstva ni poživila samo na tribunah. Evforija sicer še kar traja po petkovem remiju v Stožicah, toda trener Ante Šimundža še naprej ponavlja, da je letos cilj boj za obstanek. Evropa, če že, naj raje pride na vrsto drugo leto.

Prekmurci imajo za osnovni cilj trenutno osem točk zaloge v zgoščeni sredini. Če so odmevale nabrane točke proti Mariboru, Olimpiji in Domžalam, pa jih lahko skelijo zapravljene točke na tekmah, kjer prigaranega renomeja niso znali unovčiti. Celje je prav proti Muri septembra prišlo do komaj druge zmage, črno-beli pa so izgubili še proti Krškemu (dvakrat) ter Rudarju, Triglavu in Olimpiji. Šimundža, ki v napadu igralcem pušča svobodo, je v Mariboru odpisanem Tomiju Horvatu dobil novega junaka, bo pa na sredini igrišča tokrat zaradi kartonov manjkal vidni člen Nik Lorbek.

Celjani so se dokončno ugnezdili v sredino, trener Dušan Kosič pa izpostavlja, da jih po lestvici gor in dol seli slaba razlika v golih (20:24). »Bili smo že na dnu in bili smo že višje. Imamo mlado ekipo, ki niha. Imamo odlične tekme, pa za to nismo nagrajeni.« Kosič se zaveda, da je Murska Sobota na nogah, tekmec vreden spoštovanja, ampak poudarja, da se bosta srečali moštvi, ki sta v tem trenutku v dobri formi.

Verjetni postavi – Mura: Obradović, Šturm, Maruško, Bošković, Peričić, Horvat, Kozar Karničnik, Kouter, Šušnjara, Sirk. Celje: Rozman, Džinić, Travner, Brecl, Vidmajer, Pišek, Pungaršek, Cvek, Lotrič, Požeg Vancaš, Vizinger. Naš namig: 1.

Rudar – Triglavjutri ob 16. uri, sodnik: Jug

Derbi za obstanek. Oba kluba imata po 15 točk, v hrbet pa jima gleda Krško s tremi manj. Velenjčani igrajo precej bolje, kot kaže izkupiček točk. »S prikazano igro na zadnjih tekmah sem zadovoljen, čeprav rezultati ne kažejo tega. Fantje dobro trenirajo, zavedajo se resnosti položaja. Skrajni čas je, da dobre igre pretvorimo v točke,« meni trener Rudarja Marijan Pušnik. Ekipo bo moral sestaviti brez Klemna Bolhe, ki je s sedmim rumenimi kartoni na zgolj 14 tekmah rekorder lige. Triglav je imel na zadnjih treh tekmah očitno dneve odprtih vrat, saj je prejel kar 11 zadetkov. Kranjčanom je v finišu jeseni začela pohajati sapa, zato mora preživeti še gostovanji v Velenju in Murski Soboti, nato pa se okrepiti za spomladanski boj za obstanek. Predvsem Olimpija ima preveč igralcev in kakšen, ki v Ljubljani sedi na tribuni, bi bil kot posojen nogometaš okrepitev za Kranjčane. Triglav ima lepe spomine na zadnje gostovanje v Velenju. V minuli sezoni si je prav na zadnji tekmi z golom Naceta Majcna tik pred koncem priigral zmago za obstanek v ligi.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Hrubik, Tučić, Pušnik, Trifković, Radić, Kašnik, Črnčič, Pušaver, Arap, Tomašević. Triglav: Čadež, Elsner, Kumer, Alić, Arh Česen, Mlakar, Udovič, Tijanić, E. Kryeziu, Afoakwa, Majcen. Naš namig: 1.