Nogometaši Maribora so proti zadnjeuvrščenemu Krškemu s tremi goli v drugem polčasu izkoristili petkov spodrsljaj Olimpije, ki je proti Muri v zadnjih minutah zakockala prednost dveh zadetkov. Vijolični so že postali jesenski prvaki, saj imajo dva kroga pred zimskim premorom šest točk prednosti in boljšo razliko na medsebojnih tekmah z Olimpijo.

Olimpija v Stožicah izgublja točke

Ljubljančani na domačem igrišču prepoceni izgubljajo točke v boju za naslov prvaka. Na zadnjih petih tekmah so štirikrat remizirali (Gorica, Krško, Domžale, Mura) in plačali visoko ceno za ofenzivni model igre, ki ga zagovarja še vedno neporaženi trener Zoran Barišić. Mura je presekala in presenetila Olimpijo z dvema hitrima goloma Tomija Horvata in povzročila veselico na južni tribuni, kamor je romalo več kot dva tisoč prekmurskih navijačev. Priklonil se jim je tudi soboški trener Ante Šimundža. »Verjeli smo, da lahko zadenemo in odpremo tekmo. Remi je na koncu pravičen. Z menjavami smo poskušali dvigniti dinamiko v igri. Prišli smo do položajev, ki Olimpiji niso ustrezali. Horvat si je izbral odlično tekmo za debitantska zadetka v članski konkurenci,« je komentiral Šimundža.

Trener Olimpije Zoran Barišić je v drugem polčasu v igro poslal tri ofenzivne igralce. Dunajčan ne zapre tekme niti takrat, ko vodi z 2:0, kar se mu je maščevalo. »Ne verjamem, da je bila to napaka glede na to, kako smo dobili oba zadetka. V moštvu imamo dovolj izkušenih igralcev, zato se nam tovrstne napake ne bi smele zgoditi. Naša krivda je, da smo zapravili prednost dveh golov, saj smo bili z mislimi očitno že v slačilnici. Tekmecu smo poklonili točko, Muri pa čestitam za močan značaj. Olimpija si ne sme več dovoliti, da ji v zaključku tekme pade koncentracija. Moramo biti bolj stabilni,« je dejal Zoran Barišić.

Zaradi petka bolj mirni v soboto

Daljši premor, daljša pot do zmage. Dolgo je Maribor lomil Krško. Debelo uro. »Mirnost se je splačala,« je pojasnil Darko Milanič. Ko ni šlo s predložki ali posamičnimi streli, je uspelo s hitro podajo Jasmina Mešanovića in zbranostjo Luke Zahovića. Žogo si je, v pričakovanju otroka, dal pod dres. Kar je bil šele začetek. Drugega je kapetansko zabil Marcos Tavares, ki je nato pomagal do gola še Aleksu Pihlerju. Maribor je spet jesenski prvak.

»Mislim, da je neodločeni rezultat v Ljubljani vplival toliko, da smo bili mirnejši, manj nervozni,« se je Milanič ozrl na petkov remi v Stožicah. Vijoličasti namreč v prvem delu niso znali prebiti strnjene obrambe Krškega. Poskušala sta Felipe Santos in Mešanović, a je Marko Zalokar strela ubranil. »Vedeli smo, da ne bomo imeli deset priložnosti. Dobili smo eno, a žal nismo zadeli,« je Radovan Karanović spomnil, kako se je Ante Vukušić obotavljal pred suverenim Kenanom Pirićem.

Kako se to bolje izvede, je v nadaljevanju pokazal Maribor. »Ko sem dobil žogo na boku, sem videl, da je ostal Luka sam,« je opisal Jasmin Mešanović. »Bila je prevelika luknja, podaja je morala tja. Da smo zabili 50 golov, pove, da smo spredaj dobri.« Tako dobri, da so po manj kot polovici prvenstva že pri petdesetih golih. »Vsakdo si želi zabiti,« je pojasnil Mešanović.

Težje je pojasniti, zakaj je Krško, ki še zdaleč nima najslabše obrambe v ligi, na dnu. »Fantje so v strahu zaradi porazov, ogromno delamo za dvigovanje psihičnega počutja. Večina igralcev ima blokado. Na treningu nam uspe marsikaj. Želim igrati, ne samo da nabijamo žogo,« je povedal Karanović. Verjame pa, da sodijo pred Triglav, a ga hkrati skrbi, da se bo Rudar dvignil.

Sploh prve točke Aluminija v Novi Gorici

»Nisem vedel, da je Aluminij osvojil sploh prve točke v Novi Gorici,« je po tekmi priznal Oliver Bogatinov. »Ampak zgodovina nima vpliva na to, kako smo bili tokrat videti na igrišču, sem pa vesel, da smo zrušili tradicijo.« Bil je malce zgovornejši kot po navadi, kako tudi ne, ko pa je s sedmo zmago ujel Domžale na tretjem mestu. »Iskreno, tudi mi smo malce presenečeni nad tem, kajti naši cilji so drugje,« je bilo njegovo drugo priznanje. In še tretje: »Ne vem, ali bi se tekma tako razpletla, če bi Osuji zadel z enajstih metrov. Morebitni prvi gol bi imel velik vpliv na končni izid.«

Prvi goriški strelec je imel po prekršku Horvata nad Lipuščkom idealno priložnost za svoj šesti letošnji zadetek, a se je vratar Janžekovič pognal v pravo smer in polvisok strel zaustavil. Od tu naprej je bila igra vse bolj v gostujočih nogah, vrhunec pa v 57. minuti, ko je Horvat vztrajal v akciji in v pravem trenutku oddal zmagovito žogo Tahiraju. Priznanje tudi iz ust domačega trenerja Mirana Srebrniča: »Imeli smo odličen start v sezono, zdaj pa ne igramo dobro. Če se želimo pobrati, moramo pokazati drugačen karakter in za to moramo delati.« Še utrinek s tribune, kjer je dve muhi na en mah ubil trener Olimpije Zoran Barišič, ki ga najprej čaka gostovanje v Kidričevem nato še v Novi Gorici. »Nismo imeli kaj skriti, vsi vemo vse o vseh,« je na to temo odvrnil Srebrnič.

V lokalnem derbiju je Celje na krilih izvrstne igre Rudija Vancaša Požega premagalo Rudar. Domžale, ki so bile za razred boljše, so z zmago v Kranju niz neporaženosti podaljšale na šest tekem.