Še pomnite čase, ko smo lahko prodajali celo vrstni red za nakup novega avtomobila ali pa kupili recimo takrat tako zaželeni volkswagen golf in ga po nekaj letih prodali z dobičkom? Gre zgolj za lep spomin. Avto namreč že dolgo ne velja več za dobro naložbo, ko ga zapeljete iz prodajnega salona in ga opremite z registrsko tablico, nemudoma izgubite najmanj desetino njegove vrednosti.

Stroški vzdrževanja so praviloma točno določeni, a se razlikujejo tudi od načina uporabe, prevoženih kilometrov in tudi tega, ali avto uporabljamo za krajše ali daljše vožnje. Se pa mesečni strošek uporabe vozila srednjega razreda giba okoli 300 evrov. A najbolj boleči del lastništva je gotovo izguba vrednosti, ki pa je odvisna od tržnih razmer in splošnega stanja vozila. Neatraktiven tip motorja, neprimerna oprema ali barva vozila lahko izgubo vrednosti še poveča. Kar pomeni, da je ta lahko še večja od 20 do 30 odstotkov v prvem in od 10 do 15 odstotkov v naslednjih letih. Kakšna je natančno, lahko ob nakupu kupona za 8 evrov izveste s pomočjo aplikacije Eurotax. Zdaj pa si preračunajte, koliko vas bo to pri vašem avtu stalo, in še enkrat pomislite, ali zanj ne bi raje odšteli nekaj manj denarja. Ali namesto novega izbrali malo rabljenega.

Nenapisano pravilo sicer pravi, da čim dražji in bolj eksotičen je novi avtomobil, tem več vrednosti izgubi. Pri čemer je pogosto tako, da vsa dodatna oprema, ki jo naročate s seznama in običajno ni ravno poceni, prav tako izgublja vrednost. Je pa res, da za naš trg velja, da tradicionalno dobro ceno držijo avtomobili germanskega izvora in vozila domače proizvodnje, na primer renault clio, ki ga izdelujejo v Novem mestu. Kljub visokim izgubam vrednosti pa strokovnjaki opažajo, da koncept padca vrednosti zanima le majhen delež kupcev, kljub temu da je ta pri novem avtomobilu daleč največji strošek.

Kupujte avto z glavo in ne s čustvi, predvsem pa si naredite stroškovni načrt, koliko si lahko dejansko privoščite, da ne boste nakupa kasneje obžalovali. Seveda sodi nakup (novega) avtomobila med pomembnejše dogodke v življenju posameznika, a tudi med dražje. Zato premislite dvakrat, da kasneje ne boste razočarani in boste zavoljo nepremišljeno odštetih evrov prikrajšani za druge življenjske dobrine. Nov avto ni vedno najpomembnejša.