Na tri leta in deset mesecev zapora je bil danes obsojen 52-letni Gregor Cerkvenik, svetovalec nekdanje generalne direktorice UKC Ljubljana Darinke Miklavčič. Obtoženi, ki je pred desetimi leti klinični center oškodoval za 460.000 evrov (in jih nikoli vrnil), nima nobenega premoženja, zato ga je sodnik Ciril Keršmanc oprostil plačila stroškov kazenskega postopka. Pripor, v katerem je od junija, pa mu je podaljšal. Kot je znano, so ga po dolgotrajnem iskanju 6. junija letos prijeli v Dominikanski republiki, na ljubljansko Povšetovo pa so ga namestili dobre tri tedne pozneje.

Kot smo že pisali, so od konca decembra 2007 do sredine julija 2008 z računa ljubljanskega UKC po Cerkvenikovem naročilu in brez pravne podlage romala štiri denarna nakazila na dve kitajski in eno francosko podjetje. Opravičeval jih je z nekimi projekti, povezanimi z Natom in EU, a dokumentov, ki bi to potrjevali, kljub pozivom ni predložil. A ker so ga imeli sodelavci za zaupanja vrednega človeka in niso podvomili, da bi storil kaj nezakonitega, so ga ubogali.

Direktorici se je zrušil svet

Tožilka Alenka Jesenko ga je obtožila štirih posameznih goljufij in predlagala štiri leta in deset mesecev zapora. Sodnik Keršmanc pa je ocenil, da gre za tako imenovano nadaljevano kaznivo dejanje goljufije, in mu prisodil leto nižjo kazen. Kot je dejal, je bila ključna olajševalna okoliščina poprejšnja nekaznovanost. Upošteval je tudi obtoženčevo priznanje, čeprav se je izmikal, da ni goljufal načrtno (naklep je eden bistvenih elementov goljufije) oziroma da je ravnal v dejanski zmoti. Prav tako mu je sodnik verjel, da ravnanje iskreno obžaluje, kar je prav tako pozitivno vplivalo na višino kazni.

»Sem pa po drugi strani naredil tudi nekaj preračunov. UKC ste oškodovali za 460.000 evrov, povprečna neto plača v tistem obdobju pa je bila 945 evrov. Torej je bilo treba za ta znesek delati približno 40 let,« ga je pograjal sodnik. Kot drugo oteževalno okoliščino je navedel obtoženčev metodičen način izvršitve: sodelavke, ki so mu zelo zaupale, je prepričeval, da so nakazila nujna, da se mudi, sicer bo UKC oškodovan, in da gre za tajno zadevo. »Od ljudi na takšnem položaju, kot je bil vaš, se pričakuje še bolj integritetno ravnanje. In če od takšnega ravnanja odstopijo, je še bolj graje vredno,« je menil Keršmanc. Pri tem je opozoril na Miklavčičevo, ki je bila v vidni zadregi, ko jo je zagovornik Did Mušinovič vprašal, kakšen delavec je bil obtoženi pred afero. »Užival je vse zaupanje, toda od trenutka, ko sem odkrila goljufije, nimam dobre besede zanj. Ne morem mu peti hvalnic, ker se mi je takrat zrušil svet,« je izjavila. Sodnik je obtoženega spomnil tudi na obljubo, da bo vrnil denar. Ko so ga odkrili, se je pisno zavezal, da bo to storil do 31. julija 2008. Pa še vedno ni.

Iskal predsednikovo pomoč

Cerkvenik je dejal, da med bivanjem v Dominikanski republiki ni vedel, da ga iščejo s tiralico. »Vedeli ste za ta postopek in kljub temu odšli. Slovenski organi so imeli veliko težav, da so vas našli. Rekli ste, da ste imeli v tujini težko življenje. Pa vendar trdite, da ste tam diplomirali iz prava in naredili doktorat, torej ste vseeno živeli plodno,« ga je zavrnil sodnik in mu zaradi begosumnosti podaljšal pripor. Kot je pojasnil, je Cerkvenik pred leti zaslišan še v predkazenskem postopku navedel dva naslova, na katerih naj bi bil dosegljiv. Pa ga nato na nobenem niso našli. Pozneje, očitno že v tujini, je na urad predsednika republike celo naslovil prošnjo za posredovanje pri podaljšanju potnega lista. In tudi takrat zapisal napačen naslov.