Okrožni sodnik Ciril Keršmanc je novembra lani ob izreku sodbe izpostavil veliko zaupanje sodelavcev in nadrejenih, ki ga je obdolženi zlorabil za pridobitev premoženjske koristi.

Cerkvenik je kriv, da je med koncem 2007 in poletjem 2008 štirikrat s prevaro, ponarejanjem žigov in podpisov generalne direktorice UKC Ljubljana Darinke Miklavčič ter ustanove izigral zaposlene v finančni službi, da so na račune podjetij na Kitajskem in v Franciji nakazale skupno 460.000 evrov. Skliceval se je na tajne projekte Evropske unije in na sodelovanje z ministrstvom za obrambo.

Po poročanju Dela in Slovenskih novic je tožilstvo predlagalo zvišanje kazni za eno leto, kar pa je višje sodišče zavrnilo.

Cerkvenik je dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi, podpisal je tudi dogovor o vračilu denarja, pozneje pa je izginil in se tako izognil pregonu. Živel je v Dominikanski republiki, kjer so mu junija lani odvzeli prostost in ga kasneje izročili Sloveniji. Od konca junija 2018 je v priporu, ob izreku prvostopenjske sodbe pa je prosil za predčasno prestajanje kazni.

Cerkvenik je sicer že na predobravnavnem naroku dejal, da priznava krivdo in obžaluje svoja dejanja, a je formalno priznanje krivde pogojeval s tem, da bi tožilstvo očitek štirih kaznivih dejanj goljufije, za katera je zahtevalo štiri leta in deset mesecev zapora, preoblikovalo v očitek enega nadaljevanega kaznivega dejanja, s čemer bi bila tudi zagrožena kazen nižja.