Leta 2008 je takratna generalna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Darinka Miklavčič policiji naznanila sum, da je eden od njihovih vodilnih zlorabil položaj. Gregor Cerkvenik, takrat pomočnik generalne direktorice, naj bi v letih 2007 in 2008 zlorabil zaupanje svojih sodelavcev, ponaredil določene dokumente, med drugim podpis Miklavčičeve, in tako poskrbel, da so z računov bolnišnice na račune podjetij v tujini nakazali skupno 460.000 evrov v štirih nakazilih.

Cerkvenik je pozneje izginil in se tako izognil pregonu. Kot je na današnjem predobravnavnem naroku pojasnil sodniku Cirilu Keršmancu, je živel v Dominikanski republiki, kjer so mu junija letos odvzeli prostost in ga pozneje izročili Sloveniji. Od takrat je v priporu.

Med bivanjem v Dominikanski republiki je diplomiral iz prava in bil zaposlen v odvetniški pisarni v Santo Domingu, je pojasnil danes. Navedel je še, da ima licenco mednarodnega detektiva in status ambasadorja EU pri mednarodnem združenju policijskih kuratov s sedežem v New Yorku.

Visoka nakazila v tujino

Tožilstvo Cerkveniku očita štiri kazniva dejanja goljufije na škodo UKC Ljubljana. Kot je povzela tožilka Dragica Abrahamsberg, naj bi Cerkvenik prvič konec leta 2007 vodji finančne službe UKC predložil podpisan nalog, na katerem je bil žig s podpisom generalne direktorice, za nakazilo 100.000 evrov na račun podjetja na Tajskem. Januarja 2008 je na podoben način uredil nakazilo 100.000 evrov na račun še enega podjetja v tujini, tokrat z utemeljitvijo, da gre za pokritje sodelovanja v nekem projektu Nata. Junija in julija 2008 pa je, s sklicevanjem na domnevno sodelovanje v EU-projektu, uredil še dve nakazili na račun podjetja v Franciji.

Abrahamsbergova je za Cerkvenika v primeru priznanja predlagala štiri leta in deset mesecev zaporne kazni. Obdolženi, ki je med svojimi poklicnimi referencami navedel tudi, da je predavatelj mednarodne varnosti na Univerzi na Floridi, je bil pripravljen priznati krivdo, če bi tožilka očitek štirih kaznivih dejanj goljufije preoblikovala v očitek enega nadaljevanega kaznivega dejanja.

Tožilka se s tem ni strinjala, zato Cerkvenik krivde ni priznal in se bo oktobra začela glavna obravnava.

Že v začetku naroka je Cerkvenik sodniku Keršmancu predlagal izključitev javnosti s sojenja, kot razlog pa navedel »posebni interes zaščite države«, med listinami v spisu naj bi namreč bile tudi take, ki se nanašajo na »določene projekte, ki so bili označeni z oznako strogo zaupno«. Tožilka je zapiranju sojenja nasprotovala, tako bo javnost s sojenja izključena le v času prebiranja omenjenih listin.

Na predlog obrambe bodo na sojenju med drugim zaslišali nekdanjo prvo damo UKC Ljubljana Miklavčičevo in takratno vodjo financ v bolnišnici Marijo Bačnik.