Jutranji prizor na hodniku mariborskega okrožnega sodišča ne bi mogel biti bolj simboličen. Vsi so na pričetek glavne obravnave čakali v družbi in se pomenkovali. Zgolj župan Andrej Fištravec je na klopi pred razpravno dvorano sedel sam. Šele čez čas je osamljencu prišel družbo delat njegov zagovornik Emil Svetec. Veliki poraženec letošnjih županskih volitev zatem na zatožni klopi ni trpel zaradi osame. K njemu je prisedel soobtoženi nekdanji direktor občinske uprave Marko Žula.

Obtožnica okrožne tožilke Katje Arnuš se nanaša na sporni zaposlitvi Igorja Petelina in Patricije Jankovič v letih 2013 in 2014. Po prepričanju tožilstva sta Fištravec in Žula v sostorilstvu trikrat zlorabila uradni položaj s tem, ko sta omenjenima pridobila nepremoženjsko korist, saj naj bi ju v nasprotju s predpisi zaposlila na občinski delovni mesti, na katerih sploh nista opravljala predvidenega dela. Kaznivo naj bi bilo tudi to, da sta Petelinu uredila še sklenitev podjemne pogodbe za opravljanje dela, ki ga je opravljal že sicer v okviru zaposlitve. Fištravec in Žula vztrajata, da sta nedolžna, v svojem zagovoru sta zatrdila, da sta ob sebi potrebovala zaupanja vredna strokovnjaka, ki bi zagotovila učinkovitejše delo mestne uprave.

Ključna »nerodnost« v zaposlitvi Jankovičeve in Petelina je bila po prepričanju tožilstva ta, da nista bila zaposlena v kabinetu župana, kjer sta dejansko službovala. Petelin je bil formalno zaposlen v uradu za gospodarske dejavnosti. V obravnavanem času je ta urad vodil Andrej Krapše. »S Petelinom sem imel zgolj občasne stike,« se je spominjal na današnjem nadaljevanju sojenja. Da so dobili novega uslužbenca, ki pa pri njih ne bo fizično prisoten, ker bo služboval v kabinetu župana, je Krapše izvedel od svoje tajnice.

V zvezi z očitanima spornima zaposlitvama je sodnica danes zaslišala več sedanjih in nekdanjih občinskih uslužbencev in uslužbenk. Nihče se ni več spominjal podrobnosti glede zaposlitve Petelina in Jankovičeve. So pa poudarjali, da so občinski postopki po njihovem vedenju potekali rutinsko in po črki zakona. Sojenje se nadaljuje 10. januarja, ko bo na sodišče znova vabljen najvplivnejši županov svetovalec Marko Kovačič.