Trg svobode ob 20.15. V volilnem štabu Andreja Fištravca sta testosteron in popiti alkohol dosegla kritične ravni. Po objavi neuradnih rezultatov so Fištravčevima podpornikoma – Marku Kalohu in samooklicanemu »amaterskemu novinarju« Alešu Erneclu začeli popuščati živci. Verbalno sta začela napadati in žaliti podpisanega novinarja Dnevnika. Njun srd je razumljiv, stavila sta na poraženca.

Fištravec, ki je pred petimi leti zasedel županski sedež na krilih protestnega slogana »Gotof je!«, sinoči ni zbral niti 9 odstotkov glasov in bo moral svoj prepoznavni županski klobuk obesiti na klin. »Razočaran sem, želel sem si nov mandat, a očitno je to v Mariboru zelo težko doseči,« je ugotavljal Fištravec in se delal gluhega, ko sta prej omenjena motila novinarski pogovor. Njunega nespodobnega obnašanja ni želel komentirati.

Če kdo definitivno ni »gotof«, je to Franc Kangler, ki se je že četrtič uvrstil v drugi krog županskih volitev. Zmagal je dvakrat. Tokrat bo s podporo strank NLS, SDS, SLS in SNS napadal z drugega mesta. »To je pričakovan rezultat, o uvrstitvi smo razmišljali že tedaj, ko se eden izmed kandidatov (Saša Arsenovič, op. p.) še ni pojavil,« je dejal Kangler, ki je zbral dobrih 31 odstotkov glasov. Prehitel ga je prav omenjeni politični novinec, podjetnik in kandidat SMC. Zbral je 38 odstotkov glasov.

Arsenovič sinoči ni kazal lažne skromnosti. »Pričakoval sem prvo mesto. Presenečen bi bil nad Mariborčani, če bi razmišljali drugače,« je dejal. Z izzivalcem Kanglerjem se bo zdaj soočil tako rekoč iz oči v oči, njuna štaba v Gosposki ulici sta drug od drugega oddaljena le nekaj metrov.

Zmagovalec prvega kroga je v dosedanjem predvolilnem boju pokazal precejšnjo mero neizkušenosti. Pa tudi to, da se ne preda in da se hitro uči. Opazen napredek je pokazal tudi Kangler, ki je s pomočjo strokovnjakov za javno nastopanje občutno izboljšal svoje javne nastope.

»Vsekakor je protikandidat boljši govorec od mene, saj to počne že dvajset let. Prepričan pa sem, da bodo ljudje prepoznali moje dosedanje delo, moje dokončane zgodbe in rezultate,« je ocenil Arsenovič. Mnogi pričakujejo, da se bo zaostren politični ton še bolj radikaliziral in da bodo medijski sateliti stranke SDS še bolj napadali mariborskega podjetnika. Arsenovič pričakuje drugačen razplet. »Tudi protikandidat si bo zdaj želel bolj umirjene kampanje,« je prepričan.

V skladu z ugotovitvami javnomnenjske ankete agencije Ninamedia je mogoče napovedati, da bo v Mariboru zmagal tisti, ki mu bo uspelo prepričati več srednje izobraženega mestnega sloja. Kangler namreč uživa večinsko podporo neizobraženega volilnega telesa, Arsenovič pa večinsko nagovarja volilke in volilce z visokošolsko ali univerzitetno diplomo.

Med 18 županskimi kandidati in kandidatkami je priprti Andrej Šiško zasedel 11. mesto. Zbral je več kot 1,4 odstotka glasov.