Otok Mayotte je bil od maja izpostavljen potresom, najmočnejši z magnitudo 5,8 pa ga je prizadel 8. maja. Pogostost potresov je upadla vse do začetka tega meseca, ko so planet presenetili nenavadni valovi, ki so jih strokovnjaki zaznali le zaradi zvoka, poroča National Geographic.

Raziskovalci skušajo ugotoviti, kaj ti valovi predstavljajo in kaj jih je povzročilo. Ali je bila to meteorska stavka? Izlitje vulkanskih podmornic? Ali morda starodavna morska pošast, ki se dviga iz globine.

Značilnosti valov so nenavadne

»Mislim, da nisem videl ničesar podobnega,« je povedal Göran Ekström, seizmolog na univerzi v Kolumbiji, ki se ukvarja z nenavadnimi potresi. »Ni nujno, da je vzrok za nastanek tako eksotičen, a so številne značilnosti valov zelo čudne. Od njihovega monotonega, nizkofrekvenčnega obroča, do njihovega globalnega razpona,« je dodal.

Ločimo med prostorskimi in površinskimi valovi. Najhitreje potujejo prostorski primarni valovi oziroma P-valovi, ki se gibajo s hitrostjo 4 do 7 kilometrov na sekundo, so visokofrekvenčni in se premikajo v grozdih. So prvi, ki jih zazna seizmograf. Drugi so sekundarni valovi oziroma S-valovi, ki imajo bolj stransko gibanje. Njihova hitrost znaša le 60 odstotkov hitrosti primarnih valov. Šele nato nastopijo površinski valovi, ki so počasni in globoko žareči ter se pogosto združijo in lahko večkrat obkrožijo Zemljo.

Dogodek je pomemben, ker v tem primeru ni bilo odkritih primarnih ali sekundarnih valov. Zabeleženi so bili le globoki, resonančni, površinski valovi, ki so namesto tresenja ohranili čistejšo, skoraj glasbeno frekvenco.

Nenavaden zvok je lahko posledica gibanja magme

Analiza francoske geološke raziskovalne skupine (BRGM) kaže, da je čudno zvonjenje morda nastalo z gibanjem magme, ki je približno 50 kilometrov oddaljena od obale in se nahaja globoko pod vodo. To potrjujejo tudi GPS senzorji, ki odkrivajo, da se je Mayotte v manj kot petih mesecih premaknil približno 5 centimetrov proti jugovzhodu. Ekström verjame, da je nenavadno čisti signal lahko povzročila magma, ki se je bila prisiljena prebiti skozi vrzeli podzemnih kamnin.

BRGM skrbno spremlja nedavno tresenje in meni, da se lahko ob obali Mayotte razvije nov vulkan. Prejšnji, ki je nastal zaradi vulkanske dejavnosti, že več kot 4000 let miruje.