Kot smo poročali že včeraj, je skupina Human Rights Watch (HRW) argentinsko sodstvo pozvala k obtožbi savdskega princa, ki se te dni mudi v Argentini zaradi srečanja skupine G20.

Izvršna direktorica oddelka HRW za Bližnji vzhod in Severno Afriko Sarah Leah Whitson je novico danes sporočila prek twitterja in hkrati pozvala sodstvo, naj od savdskih in jemenskih oblasti zahteva podatke o domnevnih vojnih zločinih. Obenem je zunanje ministrstvo Argentine vprašala, ali bo diplomatski status prestolonaslednika onemogočil nadaljevanje pravnega postopka.

V sporočilu, ki ga je naslovila na britanski časopis The Independent, je zapisala sledeče: »Argentinsko sodstvo s sprejetjem ukrepov za formalno preiskavo pošilja jasno sporočilo, da tudi močni uradniki, kot je Mohamed bin Salman, niso nad zakonom in bodo preiskovani, če bodo vpleteni v hude mednarodne zločine.«

Glavni državni tožilec naj bi preučil pritožbo HRW in jo predal drugemu naključno izbranemu tožilcu, ki je zadevo napotil na sodnika. Ta bo sprožil preiskavo, ki bo vključevala zbiranje podatkov o poteku štiri leta trajajoče savdske vojne v Jemnu.

Kot navajajo tuji mediji, bo postopek v najslabšem primeru umazal ugled princa, ki je v zadnjih mesecih že na psu zaradi uboja novinarja Džamala Hašokdžija in domnevne povezanosti z varnostnimi operativci v prinčevem notranjem krogu.