»Niso prišli do zaključka,« je Trump povedal novinarjem na Floridi. »Ne, ne, niso zaključili. Žal mi je, ampak niso. Niso čisto opredeljeni. Imam poročilo, ki kaže, da niso zaključili. Ne vem, ali bo kdo lahko zaključil s tem, da je za umor odgovoren princ,« je vztrajal predsednik Trump.

Trumpa zaradi odziva močno kritizirajo. Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff pravi, da je Trump v navedeni izjavi lagal. »Menim, da je predsednik neiskren s svojim ljudstvom,« je dodal. Schiff pravi, da je Cia tudi njega obvestila, da je princ Mohamed bin Salman neposredno vpleten v umor.

Hašokdžija, kritika savdskega princa, so ubili takoj po vstopu v konzulat Savdske Arabije v Carigradu 2. oktobra. Savdske oblasti močno zanikajo večjo vpletenost in ne želijo prevzeti odgovornosti.

Trumpovo stališče skrbi tudi nekatere republikance

Ameriški demokratski senator Jack Reed je za CNN povedal, da je Ciin zaključek, da je savdski princ neposredno povezan z umorom Hašokdžija, in da o tem ni nobenega dvoma. »Temelji na dejstvih in analizah. Očitek, da niso prišli do zaključka, je neutemeljen. Mislim, da je bilo s strani Cie vse jasno,« je dodal.

Trumpova podpora princu Mohamedu skrbi tudi nekatere republikance. Senator Mike Lee, je izpostavil, da bi morali razmisliti o razmerju med ZDA in Savdsko Arabijo in ga tudi obnoviti, vključno s preklicem podpore za vojaške akcije v Jemnu.

Schiff, ki bo postal predsednik ameriškega senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti, je napovedal, da bodo ameriški demokrati začeli preiskavo o finančnih povezavah predsednika Trumpa, na podlagi katere bodo ocenili vpliv Rusije in Savdske Arabije na zunanjo politiko ZDA.

Trump je poudaril, da želi ohraniti gospodarske odnose s Savdijci, saj so veliki zavezniki ZDA.