Skupina Human Rights Watch je pisala argentinskemu zveznemu tožilcu in Argentino pozvala, naj sodi savdskemu prestolonasledniku, kar naj bi ji omogočila uporaba argentinskega zakona o univerzalni pristojnosti, poroča Guardian. Argentinska zakonodaja predvideva možnost izvajanja univerzalne jurisdikcije za kaznivo dejanje, ki se je zgodilo na tujem ozemlju, katerega storilec je tuj državljan in katerega žrtve so tuji državljani. To lahko stori le za najhujše zločine po mednarodnem pravu. S tem bi lahko prestolonaslednika preganjali zaradi vseh žrtev, ki jih je povzročila vojaška kampanja koalicije pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu, kot tudi zaradi mučenja savdskih državljanov in umora kolumnista Washington Posta Džamala Hašokdžija.

Odločal bo zvezni tožilec

Predlog, ki ga je sestavila skupina HRW, je trenutno v rokah zveznega tožilca Ramira Gonzaleza, ki mora sedaj presoditi, ali univerzalno načelo jurisdikcije velja tudi v tem primeru.

Argentinski časopis Clarín navaja vire, ki ne verjamejo, da bi do postopka lahko prišlo. Izpostavili so tudi, da umor novinarja verjetno niti ne bi padel pod okvir kršitev človekovih pravic. Je pa treba dodati, da HRW k postopku poziva na podlagi širših kršitev. Med drugim tudi vojne v Jemnu.

»Savska koalicija je od marca 2015 v Jemnu izvedla številne zračne napade na civiliste in objekte, ki so uničili in poškodovali domove, šole, bolnišnice, trge in mošeje,« so sporočili iz HRW. Vse napade bi zato lahko smatrali kot možne vojne zločine. Prav tako je savdska koalicija uvedla in ohranila pomorsko ter zračno blokado, ki ljudem omejuje zaloge hrane, goriva in medicine.

Po poročanjih naj bi v Jemnu zaradi vojne umrlo že več kot 50.000 ljudi. Dobrodelna organizacija Save the Children trdi, da je poleg tega zaradi lakote umrlo še dodatnih85.000 otrok.

Vir iz pisarne argentinskega predsednika predloga HRW ni želel komentirati, je pa zatrdil, da je prisotnost bin Salmana na srečanju še vedno potrjena, in da do sedaj niso prejeli drugih informacij.