Sogovorniki so izmenjali stališča o nekaterih aktualnih mednarodnih temah, kot so migracije, vprašanji trajnostnega razvoja in odprave revščine, ter poudarili pomen celostne obravnave migracij na globalni ravni, so sporočili iz zunanjega ministrstva.

Strinjali so se, da globalni dogovor ZN o migracijah predstavlja dobro podlago za obvladovanje migracijskih tokov, ter poudarili, da je treba vprašanje migracij reševati v državah izvora, in sicer tako, da jim pomagamo pri njihovem razvoju.

Minister Cerar je sogovornikom predstavil tudi pogled na razmere v Jugovzhodni Evropi. Visoki predstavniki svetega sedeža se strinjajo s podporo nadaljevanju širitve EU v regiji.

V okviru razprave o dvostranskih odnosih sta zunanji minister Cerar in državni tajnik Gallagher omenila nadgradnjo dobrodelnega projekta v podporo dejavnostim misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju, ki predstavlja zelo učinkovito obliko razvojne pomoči v nerazvitih državah.

Dialog med državo in cerkvijo bo potekal redno

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Cerar zagotovil, da bo dialog med Cerkvijo in državo tudi pod novo vlado potekal redno. V okviru tega bodo naslovljena tudi vsa vprašanja, ki zanimajo obe strani.

Sogovorniki so nekaj pozornosti namenili tudi razstavi Plečnikovih del, ki bo na ogled prihodnje leto v Vatikanskih muzejih.

Državni tajnik kardinal Parolin je ministra Cerarja zaprosil, da prenese iskrene čestitke novi načelnici Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorki Alenki Ermenc, so še sporočili iz zunanjega ministrstva.