Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je prepričana, da se je Madžarska za sodelovanje pri gradnji drugega tira Divača-Koper pogovarjala zato, ker jo zanima slovensko morje. V tujih rokah ne bo končal niti centimeter Luke Koper, je poudarila ob robu seje DZ in dodala: »Če je to razlog, da jih ne bo, jih pač ne bo.«

Slovenija je zapravila enkratno zgodovinsko priložnost v škodo bodočih rodov, je danes v Bruslju opozoril zunanji minister Miro Cerar v povezavi z odstopom Madžarske od projekta drugi tir. Če bomo tako ravnali s strateškimi partnerji, se Sloveniji ne piše dobro, je še izpostavil in ocenil, da je to »zelo velik poraz Slovenije«

Cerar se bo jutri sestal z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom

Cerar se bo v torek v Sloveniji sestal z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom. Pogovarjala se bosta o vseh odprtih vprašanjih, a verjetno težko o nadaljnjem strateškem sodelovanju pri drugem tiru, je povedal Cerar po koncu zasedanja zunanjih ministrov EU.

Kljub velikemu trudu v času njegovega vodenja vlade, da bi s to sosedo vzpostavili strateško partnerstvo zaradi te pomembne transportne poti, so namreč zdaj očitno zapravili to enkratno zgodovinsko priložnost v škodo bodočih rodov, je obžaloval Cerar.

»Zame je to zelo velik poraz Slovenije,« je ocenil Cerar. Madžari so po njegovih besedah tri leta ponujali roko, a smo se jim z nedoraslimi in nezrelimi ravnanji odrekli. Izpostavil je referendum, ki je zadevo zavlekel za eno leto.

»Veste, kaj pomeni eno leto. Medtem ko Avstrija gradi svojo železnico proti Italiji, ko vse države v regiji gradijo svojo železniško infrastrukturo, smo mi eno leto stali in se prepirali,« je bil oster.