Teden dni pred drugim krogom volitev postaja »vroče« tudi v Šentrupertu. Pa niti ne neposredno med kandidatoma, dolgoletnim županom in neodvisnim kandidatom Rupertom Goletom ter protikandidatom iz vrst SDS Andrejem Martinom Kostelcem, pač pa se je v politično dogajanje vmešal tamkajšnji župnik. V javnost je namreč prišlo protestno pismo s petnajstimi podpisi faranov, v katerem so ostro obsodili, kot pravijo, »izvajanje političnih govorov in pozivanje vernikov k odločitvi na volitvah«.

V nedeljo, 25. novembra, je župnik Jakob Trček, kot so zapisali, med jutranjo mašo ob 7. uri in nato še pri drugi maši ob 10.30 »jasno pozival k spremembam, pri čemer je tudi potrdil, katerega kandidata podpira«. Po mnenju podpisanih je nedopustno, da župnik javno, med obredom svete maše v cerkvi izvaja pritisk na volilce. »Nedopustno in etično sporno je, da se župnik Jakob Trček politično opredeljuje. Smo verniki in vsi hodimo v cerkev zaradi vere in duhovne hrane ter tako ravnanje strogo obsojamo,« so še zapisali v pismu, ki so ga poslali v vednost župniku, Škofiji Novo mesto ter obema kandidatoma.

Župnik: Cerkev je povsem odrinjena

Župnik Trček pravi, da ima lahko vsak svoje mnenje in ga tudi pove. »Nisem pa poimensko nikogar imenoval,« trdi in dodaja, da je o spremembah govoril v oznanilih in ne med sveto mašo, kot v protestnem pismu trdijo podpisani verniki. Kot pravi, je poziv k spremembam veljal v smeri, da bi morala občina Cerkev bolj vključevati v vsakodnevno dogajanje.

»Cerkev je povsem odrinjena, pa čeprav imamo kar 1800 faranov v občini. Niti k enemu blagoslovu obnovljenih cest me niso povabili. Ceste so neosvetljene, tudi cerkev je bila kar štiri leta neosvetljena, pa čeprav je bilo treba zgolj zamenjati žarnice.« Občini med drugim tudi očita, da ni upoštevala njegovih pripomb kot člana komisije k predvideni obnovi trga v Šentrupertu.

Po Trčkovih besedah bi se morala občina tudi bolj zavedati pomena kulturne dediščine, njihova cerkev sv. Ruperta velja namreč za eno najlepših gotskih cerkva v Sloveniji. »Stvari je treba zgolj postaviti na pravo mesto v odnosu med občino in Cerkvijo. Sam se sicer v Šentrupertu med krajani zelo dobro počutim in bom jokal, ko bom nekoč moral zapustiti faro,« dodaja Trček, ki je v Šentrupertu že šesto leto.

Župan Rupert Gole, ki je župnikov govor poslušal pri prvi nedeljski maši, je bil šokiran, pravi. »Povsem jasno je, da je šlo za politični vpliv na volilce in da to v cerkev ne sodi, ne v predvolilnem ne v nevolilnem času.« Glede osvetljave cerkve Gole pravi, da gre za zastarelo in dotrajano razsvetljavo in da jo bodo zamenjali ob prenovi trga. »Župnik Trček nikoli ni prišel k meni in izrazil te težave. Nedavno sva celo sedela v njegovi pisarni, pa mi nobenega od svojih očitkov ni niti omenil,« pravi Gole.

Sem kristjan, imam vse zakramente, cerkveno sem poročen

Kar se obnovljenih cest tiče, Gole odgovarja, da otvoritve običajno pripravljajo krajani sami in od njih je odvisno, koga bodo vabili. »To, da njegovih pripomb glede obnove trga nismo upoštevali, pa spet ne drži. Odločala je petčlanska komisija, katere del je tudi sam. In če so bili štirje za in eden proti, pač obvelja glas večine. Smo pa na koncu vendarle upoštevali nekaj njegovih predlogov, denimo glede parkirišč za župnike in podobno.«

Gole dodaja, da ima vse zakramente, deset let je bil ministrant, cerkveno je poročen, za vsakega umrlega občana tudi daruje mašo. »Zato res ne vem, v čem bi bil s tega stališča slabši kot moj protikandidat, ki ga niti ne poznamo.« Andrej Martin Kostelec je namreč živel v Argentini vse do leta 2008, ko se je priselil v Slovenijo. V Šentrupertu živi zadnjih šest let.