Mirna in spokojna je bila na božično jutro Rumanja vas, zaselek s približno 26o prebivalci na desnem bregu Krke v občini Straža le nekaj kilometrov od središča Novega mesta. Lepo urejene so hiše na obeh straneh ceste, za njimi travniki in njive. Bolj na začetku vasi stoji morda najbolj urejena. In prav nič ni na prvi pogled kazalo na to, da se je dan prej, se pravi na božični večer, tam pripetila strahotna družinska tragedija.

Zabodel naj bi jo

Dopoldne so vaščani mrkih obrazov in brez odvečnih besed hodili proti sosednji Vavti vasi, kjer stoji farna cerkev sv. Jakoba. Maša polnočnica je bila kakopak tudi noč prej ob polnoči, tista zgodnejša pa na božični večer ob 18. uri. In prav te maše se je še zadnjič v svojem življenju udeležila 62-letna Anica P. Ko je prišla od maše, jo je na domu pričakal mož Silvo. Njegovi nameni so bili daleč od božičnih. Prepiru je sledil pregon okoli hiše, po bližnjih travnikih. Na koncu je Silvo storil tisto, kar je očitno nameraval. Anici je vzel življenje. Domnevno z nožem.

Nič ni več kazalo na tragične dogodke prejšnjega dne naslednje sončno božično dopoldne. Na travniku pred hišo so bile vidne sledi rešilnih vozil. Na polici pritličnega okna je za črnim avtom gorela oranžna sveča v spomin na pokojno. Že odrasla hči in sin sta prišla po najnujnejše stvari in se kar se da hitro odpeljala. Skupaj so sicer živeli v tej večdružinski hiši. Razbito steklo velikega okna na zadnji strani hiše in številne črepinje na tleh terase so nakazovale, da se je prepir in divjanje moralo odvijati tudi tam.

Sosedje so bili v glavnem brez besed, brez komentarjev. Tragedija jih je vidno pretresla. »Vem le to, da je bila zvečer pri maši. Ko je prišla domov, jo je očitno pričakal in potem se je zgodilo najhujše,« je povedala ena od njih. Eden od sosedov je dodal, da je storilca morala gnati tudi osamljenost v teh prazničnih dneh. O družinskih podrobnostih iz pietete ni nihče v vasi rekel niti besede.

Policisti še popoldne preverjali

Policijska poročila so za zdaj skopa. »Nekaj po 19. uri je v Rumanji vasi na območju policijske postaje Dolenjske Toplice nasilne smrti umrla 62-letnica. Policisti so odvzeli prostost 60-letnemu osumljencu dejanja. Na kraju so reševalci in policisti, o dogodku sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec, ki sta prevzela vodenje ogleda ob pomoči forenzičnih strokovnjakov. Zaradi nujnih preiskovalnih dejanj drugih informacij javnosti trenutno ne bomo posredovali,« je dejal vodja novomeškega OKC Robert Perc, ki je za Dnevnik potrdil informacijo, da je imel osumljeni 60-letnik veljavno prepoved približevanja zdaj že pokojni 62-letnici. Po naših podatkih so mu ukrep izrekli policisti v začetku novembra. Zaradi nasilja in groženj. Po tistem je menda prebival v neki zidanici v gričevnatem zaledju vasice. Kaj ga je vodilo, da je ravno na božični večer kršil prepoved približevanja in se z morilskimi nameni odpravil v vas, ni znano. Je pa dejstvo, da so policisti prav v nedeljo ob enih popoldne še zadnjič preverjali, ali se Silvo drži ukrepa prepovedi približevanja, ki ga je pred nekaj dnevi celo podaljšalo sodišče. Takrat so izvedeli, da ga upošteva. Čez šest ur ga je usodno prekršil.

Policisti so ga prijeli kmalu po kaznivem dejanju. Odpeljali so ga v pridržanje. Danes pozno popoldne ga je zaslišal novomeški preiskovalni sodnik, ki je za moškega odredil pripor.