Odvetnica Tanja Kompara je v Mariboru postala prvi izbor tistih priprtih obtožencev, ki so soočeni s tožilskim očitkom (poskusa) umora. Zanjo se je v ponovljenem prvostopenjskem sojenju odločil tudi 75-letni Jožef Jurič iz Maribora, ki naj bi na zahrbten način umoril svojega 30 let mlajšega znanca Zdravka Nadižavca iz Podvelke.

Komparova se je na včerajšnjem sklepnem naroku znova zapičila v navidezno nepomembne podrobnosti, ki bi utegnile razbremeniti obdolženca. Z vprašanji je vrtala v tehnično izvedenko Nino Degenek iz nacionalnega forenzičnega laboratorija. Komparova je skušala dokazati tezo, da dejanje ni bilo storjeno z nožem, ki je shranjen med dokazi.

V sklepni besedi je odvetnica orisala obtoženega kot dobričino. Nizala je razloge, zakaj tožilstvu ni uspelo dokazati zahrbtnega umora. »Pravna kvalifikacija je povsem napačna,« je trdila. Po njenih besedah je Jurič kriv kvečjemu povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, pri čemer naj bi dejanje storil na mah. Z nožem naj bi proti Nadižavcu zamahnil iz jeze, ker naj bi ga ta okradel.

Z nožem se mu je približal od zadaj

Patolog Rajko Kavalar je v svojem izvedenskem mnenju nazorno pojasnil, da se je Jurič oškodovancu približal od zadaj in ga enkrat zabodel v prsni koš. »To ni res,« je vztrajala odvetnica. Juriča naj bi po njeni oceni razbremenjevala okoliščina, da je svojega znanca zabodel zgolj enkrat. In to v desno stran prsnega koša. »Še otrok ve, da zabodeš v levo stran, v srce, če želiš nekoga ubiti,« je dejala. Da očitanega dejanja ni storil, je v svoji sklepni besedi trdil tudi Jurič.

Mariborska okrožna tožilka Aleksandra Kolarič pa ne dvomi o tem, da ji je uspelo Juriču dokazati zahrbten umor, ki se je zgodil 18. decembra lani okoli 9. ure zjutraj v stanovanju v Kettejevi ulici v Mariboru. Nadižavec napada ni mogel niti predvideti niti se ga ubraniti, je opozorila. Rezilo noža je poškodovalo njegovo srce, zaradi česar je najkasneje 30 minut po napadu umrl.

Spomnila je na izpovedbe prič, ki so slišale Juriča večkrat kričati na mirnega 30 let mlajšega oškodovanca. Upoštevala je izvedensko mnenje psihiatra Mladena Vrabiča, ki je ocenil, da je Jurič razumel pomen in posledice svojega dejanja, je bila pa njegova sposobnost obvladovanja bistveno zmanjšana. Zaradi diagnosticirane histrionične infantilne osebnostne motnje je nagnjen k zelo čustvenim odzivom in vzkipljivosti, še posebno če je – tako kot kritičnega jutra – pod vplivom alkohola.

Jurič je bil aprila letos že obsojen za očitani umor, vendar je višje sodišče razveljavilo sodbo zaradi preslabe obrazložitve. Kolaričeva je včeraj predlagala enako kazen, kot jo je dobil že prvič, to je 20 let zapora, predlagala pa je še preklic pogojne pravnomočne obsodbe zaradi grožnje in lažje telesne poškodbe iz leta 2017. Enotna kazen naj se glasi 20 let in tri mesece zapora, je predlagala sodnemu senatu pod predsedovanjem mariborske okrožne sodnice Barbare Nerat in zahtevala še podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe. Sodba bo znana v četrtek.