Finale med River Platom in Boco Juniors v finalu pokala libertadores je zaradi velikega rivalstva med obema kluboma po več letih spet vzbudil zanimanje širše javnosti. A Argentinci so nogometnim navdušencem namesto s težko pričakovanim spektaklom postregli z navijaškim divjanjem, v katerem so jo najhuje skupili nogometaši Boce Juniors. Na poti do stadiona Monumental so kljub številni, a slabi policijski zaščiti padli v zasedo huliganov, ki so s kamenjem in drugimi predmeti zasuli njihov avtobus.

Po začetnem šoku in paniki so nogometaši odgovorili s prepevanjem navijaške pesmi, a je vrag kmalu odnesel šalo. Pesem so zamenjali kriki in pozivi po zdravniški pomoči, igralci pa so ob prihodu na stadion zaradi razbitih oken zapuščali avtobus porezani. Ob tem so imeli zaradi solzivca, s katerim je policija želela pregnati množico, solzne oči, številni so kašljali, nekateri celo bruhali, medtem ko je kapetan Boce Pablo Perez zaradi steklenih drobcev v očesu pristal v bolnišnici.

Pri Boci Juniors so od vodstva tekmovanja zahtevali prestavitev tekme, kar pa je močno ujezilo častnega gosta finala, predsednika Mednarodne nogometne zveze Giannija Infantina. Kot so poročali tamkajšnji mediji, naj bi Švicar zaradi televizijskih pravic želel izsiliti, da se »superclasico« odigra še na isti dan. »Poškodovani so bili trije, štirje naši igralci, prireditelji pa so na vsak način želeli, da tekmo odigramo. Javnosti želimo sporočiti, kaj se je dogajalo. Gre za sociološki problem, ki nima nobene povezave z nogometom. Povsem zaradi drugih stvari so nas silili v igranje tekme,« je bil ogorčen napadalec Boce Carlos Tevez.

Tekma je bila sprva prestavljena za nekaj ur, pozneje na naslednji dan, v nedeljo pa dokončno odpovedana. Bržkone najdaljši finale v zgodovini nogometa je tako še brez končnega epiloga, vodstvo Južnoameriške nogometne zveze pa je zdaj pod hudim pritiskom, kako ravnati. Po nekaterih informacijah naj bi bila tekma odigrana 8. decembra, resno pa naj bi razmišljali tudi o zamenjavi prizorišča in igranju pred praznimi tribunami. »Gledal nas je ves svet, Argentinci pa smo jim pokazali najgršo plat nogometa,« so fiasko, v katerega se je sprevrgel »superclasico«, opisali pri argentinskem časniku Clarinu. Nič manj prizanesljivi niso bili niti tuji mediji. »36 ur, ki so osramotile Argentino,« so zapisali pri BBC, pri Guardianu pa so prepričani, da je argentinski nogomet zakockal priložnost, da svetu dokaže, da se je spremenil.

Podobnega mnenja so bila tudi nekatera ugledna imena argentinskega nogometa. »Še ena izgubljena priložnost pred očmi celega sveta. Sramotno in obžalovanja vredno,« je na družbenem omrežju zapisal nekdanji napadalec Argentine Gabriel Batistuta. Še bolj oster je bil legendarni Diego Maradona, ki je za vse skupaj okrivil kar predsednika države Mauricia Macrija: »Kar se je zgodilo v moji državi, je nedopustno. Predsednik je preslepil veliko ljudi. Obljubil je, da bo prišlo do sprememb, a zdaj je še huje, kot je bilo. Še nikoli v zgodovini Argentine ni bilo slabše. Tudi to, kar se je zgodilo tokrat, je njegova krivda.« »Nekaj podobnega se je zgodilo na panameriškem prvenstvu, kjer so bili tudi mrtvi. Tekma je zdaj povsem nepomembna, pomembno je le, da nihče ni resneje poškodovan,« pa je povedal Juan Roman Riquelme.

Real in Bayern znova razočarala

Dogodki v argentinski prestolnici so zasenčili dogajanje v najmočnejših evropskih ligah. Med drugim tudi derbi med Atleticom iz Madrida in Barcelono (1:1) kot tudi visok poraz madridskega Reala proti Eibarju (0:3). Po reprezentančnem premoru se iz krize še vedno ni izvlekel Bayern, ki je v 12. krogu nemškega prvenstva doma le remiziral z Düsseldorfom (3:3) in še tretjo tekmo zapored ostal brez zmage. Zaradi slabih rezultatov je vse bolj negotova usoda trenerja Bavarcev Nika Kovača, ki izgublja zaupanje svojih igralcev. Ti naj bi se mu po pisanju Bilda po dvoboju uprli, predsednik Bayerna Uli Hoeness pa je dal vedeti, da bodo o trenerski usodi Hrvata odločali tudi nogometaši.