Ne le Južnoameričani, prvo od dveh finalnih tekem pokala libertadores med Boco Juniors in River Platom so z nestrpnostjo pričakovali tudi nogometni ljubitelji drugod po svetu. Argentinska nogometna velikana iz Buenos Airesa bi se morala pomeriti že v soboto, vendar je bil težko pričakovani »superclasico« zaradi vodne ujme v argentinski prestolnici sprva prestavljen. 50.000 navijačev Boce – gostujočim podpornikom je bil zaradi nasilnega obnašanja vstop na stadion Bonboniera prepovedan – je na svoj račun tako prišlo natanko 23 ur pozneje. Eden največjih derbijev na svetu je bil sicer že 247. medsebojni, a kljub temu sploh prvi v prestižnem južnoameriškem klubskem prvenstvu.

Spektakularno, atomsko in navdušujoče so bili le nekateri pridevniki, s katerimi so tamkajšnji mediji opisali tekmo med ekipama, ki se je končala s štirim goli in neodločenim izidom 2:2 (2:1). Priložnosti za dosego zadetkov na obeh straneh ni manjkalo, saj so si gosti zgolj v prvem polčasu pripravili šest izjemnih priložnosti. Neučinkovitost v napadu bi jih lahko drago stala, saj so se dvakrat znašli v zaostanku, v izdihljajih tekme pa bi skoraj ostali celo brez remija, če domači napadalec in strelec drugega zadetka za Boco Dario Benedetto ne bi zapravil ene najlepših priložnosti na tekmi. »Odigrali smo dobro tekmo. Morda rezultat ni takšen, kot bi si želeli, vendar smo kljub temu zadovoljni. Remi je pravičen, zmagovalca pa bo odločila povratna tekma. V naši igri je bilo veliko pozitivnih stvari, ki jih moramo prikazati tudi na drugi tekmi, vendar tudi nekaj napak, ki jih velja odpraviti,« je ocenil Dario Benedetto.

»Občutki po prvi tekmi so dobri,« pa je zatrdil Matias Bacay, ki je na klopi zamenjal suspendiranega trenerja River Plata Marcela Gallarda. »Izid 2:2 je povsem pravičen. Še posebej v prvem polčasu smo bili boljša ekipa na igrišču. Boca je zahteven tekmec, a smo kljub temu prevzeli pobudo in bili protagonisti dvoboja,« je še povedal 44-letnik.

Ekipi bosta povratni dvoboj odigrali v soboto, 24. novembra, na stadionu Monumental, pri čemer velja poudariti, da se v finalu goli v gosteh ne upoštevajo. In čeprav bodo zaradi igranja pred domačimi navijači v prednosti nogometaši River Plata, pa se vsaj z zgodovinskega vidika zmaga nasmiha Boci Juniors. Ta je namreč v finalu pokala libertadores doslej igrala že enajstkrat, od tega pa je lovoriko osvojila šestkrat (1977, 1978, 2000, 2001, 2003, 2007). Za njegovega mestnega tekmeca je na drugi strani to šesti finale v tekmovanju, doslej pa se je naslova južnoameriškega prvaka razveselil trikrat. Nazadnje pred tremi leti, ko je s skupnim izidom 3:0 ugnal Tigres iz Mehike.