»Nominacijo sprejemam, ker predstavlja novo transnacionalno politiko, ki jo potrebujemo v Evropi,« je povedal Varufakis na dogodku v Berlinu, kjer so člani njegovega gibanja razprli prapor s sloganom Evropska pomlad. »Vse vas pozivam, da se nam pridružite na tem vseevropskem vzpostavljanju demokracije v Evropi, demokracije v Nemčiji kot pogoja za blaginjo in pristno demokracijo,« je še povedal.

Poleg Varufakisa bo na listi DiEM 25 v Nemčiji kandidiral tudi Hrvat Srečko Horvat, ter še kandidatki iz Avstrije in Poljske. Horvat je cilj svoje kandidature opisal: »Hočem živeti v Evropi, v kateri ni pomembno, če si profesor na univerzi ali patronažni delavec, Nemec ali Hrvat, moški ali ženska, ker bi vsi imeli iste pravice in priložnosti.«

Varufakis na največjega nasprotnika v EU

Člani DiEM 25 so s kandidaturo postali naslednji evropski politiki, ki se je odločili za kandidaturo na volitvah v drugi državi članici EU. Pred njimi se je za podobno potezo letos odločil nekdanji francoski premier Manuel Valls, ki je kandidiral za župana Barcelone. Medtem ko je Valls Katalonec po očetu, nima pa španskega državljanstva, se je Varufakis odločil za kandidaturo v državi, ki mu je predstavljala največji trn v peti, ko je po zmagi Sirize na grških parlamentarnih volitvah kot finančni minister poskušal doseči odpravo strogih varčevalnih ukrepov v Grčiji. Po neuspešnih pogajanjih in razdoru v vrstah Sirize je Varufakis leta 2015 zapustil položaj finančnega ministra in pričel iskati zaveznike za novo finančno vizijo EU na ravni naddržavnega političnega organiziranja.

Varufakis je kandidaturo v Nemčiji podkrepil z očitkom, da so tudi Nemci žrtve varčevalne ideologije njihovega političnega vrha. »Na papirju se Nemčija utaplja v denarju,« je povedal. »A nemško ljudstvo je bilo žrtev istih varčevalnih ukrepov kot preostala Evropa. Posledica je nizka stopnja investicij.« Meni, da je to vzrok za rast neenakosti in vidoke cene nepremičnin. Sam želi zagnati investicije v zelene rešitve za boj proti okoljskim spremembam.