Najboljša slovenska telovadca Teja Belak in Sašo Bertoncelj nista izkoristila priložnosti, da bi se s prve tekme olimpijskih kvalifikacij v Cottbusu vrnila z lepo popotnico. Potem ko sta se na svojih paradnih orodjih uvrstila v finale, sta v njem zasedla uvrstitvi pri repu nastopajočih. Bertoncelj je po padcu s konja z ročaji z oceno 12,566 točke zasedel 7. mesto, Teja Belak pa je bila z oceno 13,466 zadnja, osma.

»Cottbus sem izpostavil kot glavni cilj sezone, a se mi ni izšlo. Po neumni napaki sem skočil s konja. A to ne pomeni konca sveta. Želel sem si dobro začeti olimpijski kvalifikacijski cikel, da bi lahko mirneje nadaljeval in bi bilo na naslednjih tekmah manj pritiska,« je povedal 34-letni slovenski reprezentant, ki se zadnje tri tedne bojuje tudi z močnim prehladom. »Res sem dolgo bolan, enostavno si nisem mogel privoščiti počitka. A to ni razlog za ponesrečen nastop. Dobro sem se počutil, imel sem dovolj energije, a sem naredil napako. Priznam pa, da nisem bil v tako dobri formi, kot sem bil pred svetovnim prvenstvom,« je dodal Sašo Bertoncelj in dejal, da glede na olimpijske kvalifikacije ena slabša tekma še ni tragedija. »Za uvrstitev v Tokio bodo štele tri najboljše od skupno osmih tekem. Tako da bo priložnosti še dovolj. Res pa je, da bi bil občutek boljši, če bi dobro začel.« Škofjeločan bo imel v nadaljevanju en teden počitka, nato pa bo nadaljeval s pripravami za predolimpijsko sezono.

Cottbus je na konju z ročaji najboljše volje zapustil Lee Chih Kai iz Tajvana, ki je z oceno 15,508 prepričljivo ugnal tekmece. Drugi je bil Kitajec Weng Hao (15,266), tretji Iranec Saeedreza Keikha (15,133). Pri ženskah je bila na preskoku najboljša Brazilka Rebeca Andrade (14,728), druga je bila Američanka Jade Carey (14,591), tretja pa Indijka Dipa Karmakar (14,316). Na parterju je bil najboljši Izraelec Artem Dolgopjat (14,800), na krogih Kitajec Liu Yang (15,200), na preskoku Ukrajinec Igor Radivilov (14,941), na bradlji Ukrajinec Oleg Vernjajev (15,000), na drogu pa Nizozemec Epke Zonderland (14,866). Pri telovadkah je bila na dvovišinski bradlji prepričljivo najboljša Belgijka Nina Derwael (15,100), na gredi Rebeca Andrade (13,766), na parterju pa Brazilka Flavia Saraiva (14,100).