Po besedah Trumpa, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, bodo ZDA v državo dovolile le tistim, ki bodo prišli zakonito. Do takrat pa bodo "vsi ostali v Mehiki". Na tisoče migrantov iz Srednje Amerike je prispelo v mehiško mesto Tijuana v upanju, da bodo vstopili v ZDA v iskanju boljšega življenja. Z domov sta jih pregnali predvsem revščina in nasilje med tolpami.

Po poročanju časnika Washington Post je dogovor potrdila tudi prihajajoča mehiška notranja ministrica Olga Sanchez Cordero. A je njen urad kasneje poročanje zanikal: "Ne obstaja noben dogovor med bodočo zvezno mehiško vlado in vlado ZDA." Vlada mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja bo mandat začela 1. decembra.

Na meji šest tisoč dodatnih vojakov

Trump je na mejo z Mehiko poslal skoraj 6000 dodatnih vojakov, ki naj bi pomagali obmejnim silam in nacionalni gardi preprečiti "invazijo" po njegovi oceni "zelo slabih ljudi". Več kot mesec dni po začetku poti v Hondurasu je okoli 5000 migrantov sedaj v Tijuani, kjer živijo v začasnih zatočiščih, največ na nogometnem stadionu. Več sto migrantov se je ta teden udeležilo posebnega sejma delodajalcev, ki bi jim bili pripravljeni ponuditi delo v Tijuani, a večina ostaja odločena doseči ZDA.

Po poročanju Washington Posta naj bi ameriški uradniki nove postopke začeli uvajati v prihodnjih dnevih ali tednih. Ti postopki prinašajo tudi predhodni hiter pregled prosilcev za azil, ki naj bi preveril, ali kateremu od njih zaradi zadrževanja v Mehiki grozi takojšnja nevarnost.

V skladu z novimi pravili naj bi bile ZDA sposobne obravnavati vsaj dvakrat toliko prošenj za azil kot doslej, saj ne bodo omejene s kapaciteto centrov za pridržanje na vstopnih točkah v ZDA. Nova pravila pa naj bi določila tudi, da prosilec za azil, ki bi mu prošnjo zavrnili, iz ZDA ne bo smel več nazaj v Mehiko, ampak bi ga ameriške oblasti zadržale in deportirale nazaj v domačo državo.

Župan Tijuane Juan Manuel Gastelum je sicer opozoril, da mesto ne zmore samo nositi bremena namestitve več kot 4700 migrantov. "Ne bom zapravljal denarja prebivalcev Tijuane," je dejal in poudaril, da obroki za migrante stanejo 550.000 pesov (27.000 dolarjev) dnevno. Migrantom pomaga 700 javnih uslužbencev.

Migranti, ki večinoma prihajajo iz Hondurasa, El Salvadorja in Gvatemale, so čez Mehiko večinoma potovali peš. Premikajo se v karavani, kar je zanje varneje in jim daje večjo moč v odnosu do oblasti. Mehiške oblasti so sicer zaradi manjših prestopkov od prihoda karavane v Tijuano aretirale 109 migrantov, 71 so jih vrnile v domače države. Še na tisoče migrantov je na poti, čeprav Trump vztraja, da jih ne bo spustil v ZDA.