Trump je pred vmesnimi volitvami v začetku meseca razburjal Američane s trditvami o invaziji teroristov in kriminalcev na južno mejo. Pri tem so mu pomagali na televiziji Fox News s poročili, da nepovabljeni prinašajo s seboj razne bolezni, med drugim tudi gobavost. Da bo nevarnost delovala bolj resna, je Trump na mejo poslal nekaj tisoč vojakov, ki so si tam postavili šotorska oporišča, nato pa začeli presti čas in čakati, kdaj jih bodo poslali domov, saj po ustavi na ameriškem ozemlju ne smejo oboroženo posredovati, razen v primeru vojne ali izrednih razmer.

V najboljšem primeru bi lahko mejnim agentom pomagali pri iskanju nezakonitih prestopnikov meje, ki jih potem sami ne bi smeli aretirati ali zapirati. Po številnih medijskih poročilih, kako se na meji dolgočasijo in tarnajo nad suhimi dnevnimi obroki, daleč od družin v času, ko je "invazija" še daleč, sedaj iz Pentagona prihajajo namigi, da bo predstave kmalu konec. »Ko se vojaka pošlje na dvomljivo misijo brez vojaške vrednosti in to celo čez zahvalni dan, potem morala ne more biti zelo visoka,« je za New York Times povedal demokratski kongresnik iz Marylanda Anthony Brown.

Napotitev vojske na mejo je bilo za demokrate brez vsakega dvoma predvolilno napihovanje brez vsake osnove. Nekaj tisoč lačnih, utrujenih in izčrpanih revežev, žensk in otrok iz Srednje Amerike za državo s 300 milijoni prebivalcev ni definicija invazije ali izrednih razmer. General Buchanan je za Politico dejal, da so baze sedaj zgrajene in datum za konec misije je 15. december, kar pomeni, da bo večina vojakov doma okrog božiča.

Buchanan v ponedeljek še ni imel drugačnega ukaza, kar pa se lahko spremeni, ko se bo Bela hiša soočila z novimi vprašanji, zakaj je bil tak manever sploh potreben. Šotorska oporišča lahko morda sedaj uporabijo kot zbirne centre za migrante.