Kot je v petek lokalnim medijem povedal Gastelum, je v mesto prišlo 4976 migrantov. Mehiška zvezna vlada je po njegovih besedah za reševanju razmer na tem območju namenila zgolj malo pomoči, sam pa za obravnavo migrantov ne bo zapravljal javnih sredstev mesta, poročajo ameriški mediji.

»Nimamo zadostne in potrebne infrastrukture, da bi ustrezno poskrbeli za te ljudi, jim dali dostojen prostor,« je dejal župan mesta za lokalni radio.

Mehiška vlada namerava sicer po njegovih navedbah v Tijuano poslati 20 ton sredstev, vendar bo tri četrt teh namenjenih okrepitvi meje, le pet ton sredstev pa bo namenjen pomoči migrantom.

Gastelum je vlado poleg tega okrcal še, da ne jemlje resno groženj ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je v četrtek dejal, da bo zaprl mejo, če bodo razmere na tem območju ušle izpod nadzora.

V Tijuani bodo morda ostali več mesecev

Tijuanska vlada je zaradi množičnega prihoda migrantov v četrtek v izjavi zahtevala pomoč s strani urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev.

Večji del karavane migrantov, ki se je sredi oktobra iz Hondurasa podala proti ZDA, so z odprtimi rokami sprejeli v številnih mestih, na poti do meje, vendar so tu ostali največ dve noči.

V Tijuani pa bi lahko migranti, ki bežijo pred nasiljem in revščino v domovini, ostali do več mesecev, preden bi sploh dobili priložnost pogovora s predstavnikom ZDA, da bi lahko zaprosili za azil.

Večina migrantov je v Tijuani nastanjenih v improviziranih zatočiščih na športnih stadionih. Med drugim jim po svojih močeh pomagajo lokalne cerkve, posamezni prebivalci in razne organizacije.