Kuusamo na severu Finske je ostal zvest tradiciji, da je prizorišče svetovnega pokala, na katerem imajo največ težav z vetrom in posledično velikim številom odpovedi tekmovanj. Pred skakalci je znova zelo stresen finski konec tedna, saj vremenska napoved ni ugodna. Potem ko je veter včeraj zlasti na odskočni mizi pihal s hitrostjo od sedem do deset metrov na sekundo, so že sredi popoldneva odpovedali dve seriji skokov za trening in kvalifikacije. Tako sploh ni bilo prelaganja začetka in čakanja. Po novem urniku bo danes ob 8. uri po slovenskem času le ena serija za trening in nato kvalifikacije za tekmo posameznikov, katere začetek je predviden ob 16.30. Za nedeljsko tekmo ob 17. uri bo za kvalifikacije štel poskusni skok ob 15.30.

»Na odpoved smo bili pripravljeni. Na neugodno vremensko napoved smo bili opozorjeni že na tehnični seji. Fantje so včeraj opoldne naredili trening za aktivacijo mišic. Prilagodili se bomo razmeram. Tudi na zgodnje vstajanje smo navajeni. Upamo, da se bo veter umiril in bodo izpeljali obe tekmi. Sem optimist,« je v telefonskem pogovoru povedal selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj.

Poleg premočnega vetra so imeli prireditelji težave z nenavadno visokimi temperaturami za severe Evrope, zato jim primanjkuje snega. Naravnega snega je zgolj nekaj milimetrov, skakalnica pa je prekrita s snegom, ki so ga izdelali s stroji. Na startnem seznamu je 65 skakalcev iz 15 držav, med njimi je sedem Slovencev. Čeprav se je sezona v smučarskih skokih komaj začela, je razprodanih že vseh 25.000 vstopnic za uvodno tekmo novoletne turneje 30. decembra v Oberstdorfu v Nemčiji.