Mimo razmaha športnih terencev ne more niti Seat. Predstavljate tretjega športnega terenca. Je s tem ponudba zaokrožena?

Do leta 2020 je modelska paleta znamke Seat napovedana vnaprej. Glede morebitnih novih modelov po letu 2020 pa nas bo tovarna obvestila prihodnje leto.

Kaj rast prodaje športnih terencev pomeni za druge modele, se bodo nekateri poslovili iz prodajne palete?

Smo v času velikih sprememb, sploh v avtomobilski panogi. Novi trendi seveda narekujejo tudi spremembe v modelski paleti. Nekatere obstoječe modele bo tovarna popolnoma ukinila, na primer toleda, nekateri pa bodo na voljo le v določeni izvedenki, na primer mii. Z gotovostjo lahko rečemo, da se bo širitev modelske palete nadaljevala.

Seat je najmanjša znamka znotraj koncerna Volkswagen. Lahko v prihodnosti prehiti na primer Škodo, je to sploh v interesu koncerna?

Vsaka znamka teži k največji prodaji in posledično rasti. Kolikšen je doseg katere znamke, pa je odvisno od mnogih dejavnikov.

V Sloveniji je Seat trenutno 12. najbolje prodajana znamka. Je kratkoročni cilj postati del elitne deseterice?

Cilj Seata je biti kar najvišje v deseterici najbolje prodajanih znamk v Sloveniji. Po naši interni statistiki smo v prvih desetih mesecih registrirali 2131 novih vozil, kar predstavlja 3,4-odstotni tržni delež in 10. mesto.

Vse glasneje se govori o avtonomni vožnji. Kako se nanjo pripravljate?

Za zdaj o avtonomni vožnji še ne govorimo. Zagotovo pa lahko rečemo, da so vsi asistenčni sistemi, s katerimi so opremljena naša vozila, prvi korak k avtonomni vožnji. Ti sistemi lahko predvidijo voznikove reakcije, lahko sami zavirajo in pospešujejo ali pa vozilo na primer sami parkirajo. Tako kamere, senzorji kot radarji, s katerimi so naša vozila opremljena, zagotavljajo ne le pomoč pri vožnji, temveč omogočajo tudi varnejšo in udobnejšo vožnjo.

Kaj pa (priključni) hibridi? Kdaj ga lahko pričakujemo tudi pri Seatu?

Prvi priključni hibrid v modelski paleti bo vozilo leon, pričakujemo ga v sredini leta 2020. maš