Pahor je ob današnjem prazniku spomnil, da mineva sto let, odkar je general Maister »s svojim vojaškim pogumom in narodno zavednim srcem ohranil Maribor in Spodnjo Štajersko kot Slovensko«.

»Sto let kasneje je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu. Tega ne pripisujem samo našim obrambnim silam, ampak celotnemu ustroju in življenju naše družbe in države. Toda tudi to državo smo po razglasitvi morali ubraniti z vojaško silo,« je spomnil.

Izpostavil je, da je bila med tedanjimi pripadnicami nastajajoče Slovenske vojske tudi Ermenčeva, ki je danes postala prva generalka Slovenske vojske. »To je edinstven trenutek zanjo, za Slovensko vojsko, za našo nacionalno in državljansko samozavest, za našo domovino in državo,« je prepričan predsednik.

Ermenčeva: Mojo pot vodi ljubezen do domovine

Pahor je ob povišanju čina Ermenčevi z vojaškimi častmi danes v predsedniški palači priredil posebno slovesnost. Ermenčeva se je, kot veleva vojaški protokolarni ceremonial, preoblekla v jopič s činom generalmajorke in od Pahorja v dar prejela slovensko zastavo. V nagovoru je poudarila, da njeno pot »vodi ljubezen do domovine, očetnjave«.

»Res, da pot ni vedno lahka, vendar z vztrajnim delom, motiviranostjo in pozitivnih mišljenjem se lahko premaknejo meje nemogočega. Zavedam pa se, da je vojska zmagovita zgolj s kolektivnimi napori in da povprečni nikoli ne zmagajo,« je dejala in pri tem poudarila pomen znanja in dela. Pahorju se je zahvalila za zaupanje in povišanje v čin generalmajor.

Ermenčeva, ki se je šolala doma in v tujini ter ima magistrski naziv iz mednarodnih študij, se je leta 1991 pridružila Teritorialni obrambi RS in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. V Slovenski vojski je zaposlena 27 let, opravljala je poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. V čin brigadirke je bila povišana maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba.

Prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski

Že takrat je Ermenčeva postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in širše. Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba.

V utemeljitvi odlikovanja red za zasluge Zvezi društev General Maister, ki ga je Pahor podelil danes, pa so pojasnili, da je njihova najpomembnejša naloga ohranjanje spomina na Maistra. Zaradi prizadevanj zveze je od leta 2005 23. november državni praznik, dan generala Maistra, so spomnili.

Poudarili so, da zveze, ki praznuje 10 let in združuje 26 društev, ne bi bilo brez Lovrenčiča, ustanovitelja Društva general Maister Ljubljana ter ustanovitelja zveze. Lovrenčič po njihovih navedbah ni samo pobudnik in predsednik, ampak je vseh 20 let od ustanovitve omenjenega društva tudi simbolni in stvarni voditelj zveze in društev kot nosilcev Maistrovega imena in spomina.

Lovrenčič je v nagovoru po prejemu odlikovanja pojasnil, da je bilo v četrtek registrirano 27. društvo, in sicer v Piranu. Kot je poudaril, general Maister ni samo mariborski, ampak je od vseh. Vse državljane je pozval, naj bodo ponosni, da so Slovenci, naj ponosno izobesijo slovensko zastavo in naj bodo tudi aktivni državljani.

V uradu predsednika republike so na praznik tradicionalno pripravili dan odprtih vrat, na katerem so imeli obiskovalci priložnost spremljati svečanost ob povišanju Ermenčeve in vročitev odlikovanja, nato pa so si pod strokovnim vodstvom ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike.