Koordinator Levice Luka Mesec je danes na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi stališča o osnutku proračunskih dokumentov, opozoril, da ta ne predvideva usklajevanja nekaterih socialnih transferjev v letu 2019, na drugi strani pa je predviden nakup 38 oklepnikov za Slovensko vojsko (SV). Za to pa po njegovem prepričanju ni potrebe, saj da Slovenija na noben način ni vojaško ogrožena.

Na ministrstvu so v zvezi s tem pojasnili, da je posodobitev vojske in vlaganje v njeno opremo, ki bo omogočala zagotavljanje nacionalne obrambe in kolektivne obrambe znotraj zavezništva, ključno za njen prihodnji razvoj. Kot so poudarili, gre za najsodobnejša in v praksi preizkušena vozila, zato »so tudi varnostni standardi višji kot v sedanjih vozilih in bodo zagotavljala veliko boljšo zaščito posadke«.

To je bilo po navedbah ministrstva tudi eno izmed najpomembnejših meril pri odločitvi za nakup novih vozil, saj je dosedanja praksa že pokazala, da je dobro zaščiteno oklepno vozilo bistveno za preživetje posadke ob vojaških in nevojaških incidentih, kakršen se je pred leti zgodil v Afganistanu, ko so pripadniki SV med rutinsko nalogo z vozilom zapeljali na eksplozivno telo. »Takrat je ustrezen oklep vozila posadko toliko zaščitil, da ni bilo hujših poškodb in smrtnih žrtev,« so poudarili.

Hummerji so dotrajani

Kot so dodali, je Slovenija ena redkih držav, ki v več kot dveh desetletjih sodelovanja v različnih, tudi najzahtevnejših mednarodnih operacijah in misijah, ni imela žrtev med svojimi pripadniki kontingentov. Zato je tudi v prihodnje eno izmed pomembnih meril pri opremljanju pripadnikov SV zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite.

Sicer pa je ministrstvo za obrambo postopke nakupa 38 lahkih oklepnikov Oshkosh začelo že v prejšnjem mandatu in ga minuli teden končalo s podpisom sporazuma med ministrstvom in vlado ZDA. Nakup so načrtovali že dlje časa, saj se življenjska doba lahkih kolesnih vozil Hummer, ki so zdaj v operativni uporabi v SV, izteka.

Kot so še pojasnili, odločitev za nakup vozil po sistemu vlada vladi omogoča hitrejši in preglednejši nakup opreme brez posrednikov in je precej ugodnejše od drugih načinov naročil. Obenem pa to vrsto naročila omogoča zakon o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti, so še dodali.