Na celjskem sodišču se je začelo in končalo sojenje prvaku SDS Janezu Janši, ki je marca 2016 na svoj javni twitter profil zapisal, da »na neki facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P.Š.«. Ker je od predobravnavnega naroka minilo že leto in pol, je predsednica senata Barbara Žumer Kunc najprej preverila, ali se je Janša z zasebnima tožnicama morda pripravljen poravnati. Tako Eugenija Carl kot tudi Mojca Šentinc Pašek sta dejali, da bi jima povsem zadoščalo njegovo javno opravičilo. A ga nista dobili, saj je Janša dejal, da se jima je pripravljen javno opravičiti, a na svoj način, tako da bi vse pojasnil, s samo objavo pa da ni bilo nič narobe. »Sploh pa nisem mislil na spolno, temveč medijsko prostitucijo. Če sta razumeli, da namigujem na spolnost, se obema opravičujem, a tako ni bilo nikoli mišljeno,« je dejal Janša. Pooblaščenec zasebnih tožnic odvetnik Tomaž Bajec je zatem dejal, da to ni opravičilo, temveč sarkazem, zato tožnici vztrajata pri obtožnici.

Tvit je bil odziv na poročanje

Janša je v zagovoru povedal, da so obtožbe absurdne, saj da zapisa ni objavil na vsem dostopni spletni strani, temveč na twitter profilu, kjer pa ga je videlo kvečjemu nekaj sto ljudi. Širša javnost je zanj izvedela šele, ko so ga objavili tudi vsi »mainstream« (prevladujoči) mediji, še posebno pa osrednji televizijski dnevnik na RTV. In dodal, da novinarke Carlove ni motilo, ko so bili nekateri njegovi kolegi in kolegice v enem od njenih prispevkov omenjeni kot člani skrajne skupine Legije smrti (ta naj bi obstajala na facebook profilu). »Ta zapis je posledica 25-letnega blatenja, širjenja laži in zaničevanja v medijih,« je dejal Janša. A mu je Carlova ugovarjala, da nikakor ne gre za odziv in kritiko njenega novinarskega dela. »To je bila groba razžalitev, saj Janša v tvitu ni omenil konkretnega prispevka. Njegov edini namen je bil diskreditacija in ponižanje v javnosti, kar je storil na prefinjen način. In tudi to, da je tvit videlo le nekaj sto ljudi, je slab izgovor, saj je Janša eden najbolj spremljanih politikov v državi. In nihče me nima pravice žaliti,« je poudarila Carlova. Da je bila zelo prizadeta, saj je tvit razumela kot grožnjo, je poudarila tudi Mojca Šetinc Pašek. In dodala, da je bil prispevek na televiziji, na katerega se sklicuje Janša, povsem korekten, vsi pa so obravnavani z enakimi vatli.

Sodišče poslalo jasno sporočilo

»Četudi se je Janez Janša odzval na kritično poročanje in sta ga zasebni tožnici izzvali, je šlo brez dvoma za osebno diskreditacijo žensk in novinark. To ni bilo namenjeno kritiki njunega dela, temveč je bil grob napad na njuno dostojanstvo. In od človeka s toliko politične kilometrine in na takšnem položaju se pričakujejo tudi najvišja moralno-etična načela,« je v obrazložitvi sodbe poudarila Žumer-Kunčeva, ki je Janšo spoznala za krivega in ga obsodila za dve kaznivi dejanji razžalitve. Na koncu je štirimesečno pogojno zaporno kazen z enoletno preizkusno dobo združila v enotno tri mesece. Janša bo moral plačati tudi vse stroške postopka.

Janšev odvetnik Franci Matoz je ob koncu dejal: »Sodišče je zagrešilo številne kršitve in napačno ocenilo vsebino tvita in okoliščine, v katerih je ta nastal, kar bom dokazal v pritožbi.« Nasprotno sta bili s sodbo obe tožnici zelo zadovoljni. »Upam, da bo s to sodbo, da je kriv, obsojeni doumel, da ga verbalna inkontinenca ni stala samo premierskega stolčka, temveč ga lahko pripelje tudi pred sodišče. Slednje pa je poslalo jasen signal, da se nihče, najmanj politik takega kova, ne sme dvigniti nad moralne, civilizacijske in zakonske postulate,« je ob koncu sojenja dejala Carlova. Šetinc-Paškova je dodala: »S sodbo smo izredno zadovoljni. Še danes sva Janši s kolegico ponudili tudi možnost opravičila, če bo to iskreno, pa je sledil val cinizma in sarkazma. Zadovoljna sem tudi, da vsaj sodna veja oblasti očitno spoštuje naše delo in ščiti demokracijo.«