Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek, novinarka in urednica Televizije Slovenija, sta uresničili svoji napovedi: vložili sta zasebno kazensko tožbo zoper Janeza Janšo zaradi razžalitve. »Janeza Janšo toživa zaradi žaljivega zapisa na javnem spletnem mediju, v katerem naju je osebno označil za prostitutki, naju blatil in diskreditiral osebno kot ženski in poklicno kot novinarki,« sta v svojem odzivu zapisali novinarki s Televizije Slovenija.

Spomnimo, da so skrajno žaljiv, ponižujoč in seksističen zapis, ki si ga je na družbenem omrežju twitter privoščil predsednik SDS Janez Janša, da bi diskreditiral novinarko Eugenijo Carl in urednico Mojco Šetinc Pašek – zaradi poročanja o sovražnem govoru ju je označil za »odsluženi prostitutki« –, obsodili številni posamezniki in organizacije po državi in v tujini. Medtem ko je parlamentarni odbor za kulturo obsodil verbalne napade kot obliko političnega pritiska na novinarje in jih ocenil kot nedopustne za demokratični politični sistem, sta platforma Sveta Evrope za zaščito novinarstva in novinarjev ter Evropska zveza novinarjev (EFJ) čivkanje predsednika SDS označili z najvišjo stopnjo pritiska na novinarstvo.

Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek sta še sporočili, da bo odvetniška družba Zdolšek v kratkem v njunem imenu vložila tudi civilno odškodninsko tožbo zaradi posega v čast in dobro ime. »Tako kot z nikomer drugim tudi s toženim Janezom Janšo ne bova javno polemizirali, ampak se bova z njim soočili v sodni dvorani. Meniva namreč, da je v civilizirani državi za take zadeve sodišče edino pravo mesto,« poudarjata novinarki.