Začetek ni bil obetaven, saj se obravnava ob dogovorjeni uri ni začela. A tokrat ne zaradi obtoženega Janeza Janše, ki je s svojim odvetnikom Francijem Matozom na sodišče prišel pravočasno. Za zamudo je bila kriva ena od sodnic porotnic, ki naj bi na svojo obveznost pozabila. Ker pa je doma v Celju, jo je sodnica poklicala in se odločila, da jo počakajo. Ko je prispela na sodišče, je bilo takoj jasno, da se zadeva znova ne bo premaknila z mrtve točke.

Porotnica vidna članica stranke SDS

Za sodnico porotnico je bila namreč v tej zadevi imenovana Ika Plevnik, vidna članica SDS. Zato je pooblaščenec zasebnih tožnic Tomaž Bajec zahteval njeno izločitev. S predlogom je soglašal tudi Matoz. Predsednica tričlanskega sodnega senata sodnica Barbara Žumer Kunc je nato začetek obravnave preložila za dobro uro in o zahtevi za izločitev porotnice obvestila začasno predsednico celjskega okrožnega sodišča Petro Giacomelli. Ta je Plevnikovo izločila in na njeno mesto imenovala drugo porotnico.

Ko bi se obravnava končno morala začeti, je odvetnik Matoz gledal v svoj telefon. Sodnica ga je na to opozorila in zahtevala, da telefon ugasne. A ji je Matoz odgovoril, da tega ne bo storil, ker da na njem prebira sodni red. Matoza ni zmotilo samo to, da je sodišče našlo drugo sodnico porotnico, in sicer Simono Zorko. Obregnil se je tudi ob sodnico, češ da ji zadeva ni bila dodeljena v skladu s sodnim redom. Ker dvomi o nepristranskosti sojenja, je zahteval izločitev tako sodnice kot tudi porotnice. Pooblaščenec zasebnih tožnic je temu nasprotoval, češ da zakonskih razlogov za izločitev ni, saj da je prerazporeditev med sodniki stvar organizacije sodišča. »Gre za neutemeljeno zahtevo za izločitev tako sodnice kot porotnice z namenom spodkopavanja avtoritete sodišča, zato zahtevam, da se predlog obrambe zavrže in obravnava takoj nadaljuje,« je dejal Bajec iz odvetniške družbe Zdolšek.

Velenjsko sodišče Janši že naložilo plačilo

Sodnica je še enkrat prepustila odločitev začasni predsednici sodišča. Ko je znova predlagala, da se obravnava prestavi za dobro uro, pa se je oglasil drugi sodnik porotnik v zadevi, Janko Pogorelčnik, češ da ima pozneje neodložljive obveznosti. Zato predsednici senata ni preostalo drugega, kot da odloči, da se obravnava v primeru, da zahtevi za izločitev ne bo ugodeno, nadaljuje v ponedeljek zjutraj. Na to, kako bo odločila začasna predsednica sodišča, bo torej treba počakati.

Janez Janša je skupaj s Francijem Matozom sodno palačo zapustil brez besed, Bajec pa je dejal, da je zelo očitno, da poskušata preusmeriti pozornost od vsebine same kazenske zadeve, ki se nanaša na žaljivi tvit, zaradi katerega sta ga novinarki Televizije Slovenija tudi ovadili. Spomnimo: Janez Janša je marca 2016 na twitterju zapisal: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.« Na predobravnavnem naroku aprila lani je Janša tožbo označil za absurdno in izrazil presenečenje nad tem, kako hitro je stekel sodni postopek zoper njega. Dejal je še, da v obtožbi ni nobenih dejstev in da gre samo za osebno mnenje. Zaradi žaljivega zapisa mu grozi kazen do šest mesecev zapora. Zaradi omenjenega tvita sta ga Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl tudi pravdno tožili. Velenjsko okrajno sodišče je v tej zadevi leta 2016 že razsodilo, da mora Janša zaradi žaljivega tvita novinarkama plačati po 6000 evrov odškodnine.