Film Na svoji zemlji, ki je bil pred 70 leti premierno prikazan v Unionski dvorani v Ljubljani, je danes edini slovenskih film, ki ima po zaslugi domačinov iz Baške grape svoj spomenik, in edini film, ki so mu doslej posvetili tematsko pot. »Glej jo, našo grapo! Baška grapa!« so bile prve slovenske besede, izrečene na filmu. Te odmevajo še danes in, kot pravi predsednica Društva Baška grapa Alenka Zgaga, je film ime njihove grape ponesel v svet.

Film so v Baški grapi, večinoma v vaseh Grahovo ob Bači in Koritnica, snemali leta 1948. Številna filmska ekipa in snemanje sta bila za domačine svojevrstno doživetje, predvsem otroci so budno spremljali dogajanje in nekateri v filmu celo nastopili kot statisti. Največjo vlogo med domačini je v filmu dobil Jakob Kavčič z Grahovega ob Bači, ki je pred kamerami tudi spregovoril. »Mnogi domačini, ki so bili takrat stari med osem in deset leti in so v filmu nastopili kot statisti, imajo na snemanje še zelo žive spomine,« pripoveduje Alenka Zgaga. Pove, da si je filmska ekipa tedaj v pomanjkanju vsega pri domačinih izposojala tudi najrazličnejši material in nasploh dobro sodelovala z njimi.

Veno Pilon nastopil kot kuhar

Pri snemanju filma je sodeloval tudi znameniti slikar in fotograf Veno Pilon. Odgovoren je bil za sceno, opremo, kostume in masko, zaradi pomanjkanja igralcev pa je nastopil tudi v stranski vlogi partizanskega kuharja. »Snemalni ekipi se je pridružil šele naknadno, saj je takrat živel v Parizu in ni takoj dobil vizuma za vstop v Jugoslavijo,« pripoveduje sogovornica in doda, da je imel zelo veliko besede pri tem, da so film posneli v pristnem okolju in hišam v Baški grapi niso nadevali gorenjske zunanjosti. »Popackal je zidove, zamenjal slike, prestavil stole, razmetal čevlje pod klopjo, zavezal na enem čevlju vezalke na pet, na drugem pa na štiri luknje, popraskal z nohtom ali pljunil – z velikimi in malimi čarovnijami je oživel prostor,« se je kasneje njegovega dela spominjal režiser filma France Štiglic. Pilon zaradi sodelovanja pri snemanju filma po vrnitvi v Francijo ni bil najbolje sprejet. Najbolj žalostno pa je, da svojega imena v odjavni špici filma kljub mnogim naporom ni nikoli dočakal.

Prvi in edini film s spomenikom

Domačini so filmu že leta 1975 postavili spomenik, leta 2012 pa po njem poimenovali tematsko pot. Društvo Baška dediščina in Krajevna skupnost Grahovo ob Bači sta na 12 kilometrih poti predstavili lokacije, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori. Odprla sta jo tedaj še živeča igralca v filmu: Štefka Drolc in Aleksander Valič. V Baško grapo so se na povabilo domačinov igralci in drugi ustvarjalci filma tudi sicer pogosto vračali, nazadnje so se srečali letošnjega oktobra. Med sicer redkimi še živečimi igralci se je srečanja udeležil danes 87-letni igralec Andrej Kurent, ki je nastopil v vlogi Petra. Spominjal se je, kako je zaradi snemanja pri pouku manjkal skoraj 500 ur, vse so bile seveda opravičene. V spomin na film je letos režiser Slavko Hren posnel dokumentarni film Filmoljubje: Baška grapa – živi spomenik filma, včeraj pa so v Ajdovščini, rojstnem kraju Vena Pilona, predvajali novo digitalizirano in restavrirano različico filma.