Veliko prvih Disneyevih risanih filmov, tistih, za katere so morali ustvarjalci ročno izrisati vsak prizor, je danes založenih in pozabljenih nekje po svetu. Občasno se kakšen najde v zaprašenih arhivih, ali pa ga na dan privleče posameznik, ki se sploh ne zaveda, kaj mu leži v omari. Tako je bilo tudi v primeru 84-letnega Japonca Yasushija Watanabeja, ko je nekega dne ugotovil, da se v njegovi zbirki nahaja dolgo pogrešani zajec Oswald.

Zbiratelj priljubljenih japonskih risank oziroma animejev je imel v svoji kolekciji enega izmed sedmih pogrešanih kratkih Disneyevih filmov, kjer kot protagonist nastopa srečni zajec. Pri njem se je znašel pred 70. leti, ko ga je od nekega posrednika kupil za okoli tri evre v današnji vrednosti.

Za pozabljeni lik je izvedel iz knjige

Ob podobnost junaka v filmu, za katerega je mislil, da je zgolj eden izmed prvih poskusnih risank, se je obregnil, ko je prebral knjigo o iskanju pogrešanih Disneyevih likov (Oswald the Lucky Rabbit: The Search for the Lost Disney Cartoons), ki jo je leta 2017 izdal David Bossert, dolgoletni animator pri podjetju.

»Že od nekdaj sem oboževalec Disneyevih filmov, zato sem zelo vesel, da lahko v tem procesu igram majhno vlogo,« je Watanabe dejal za lokalne medije. Iz arhivov Walta Disneya so že potrdili, da je kratek dvominutni risani film res eden izmed pogrešanih sedmih o srečnem zajcu.

Kdo pravzaprav je zajec Oswald?

Preden je Miki Miška leta 1928 postala Disneyeva ikona, se je na zaslonih kinematografov premikal srečni zajec po imenu Oswald. Podobnost med likoma je vidna, saj so po zajcu izrisali danes svetovno znano miš. Imel je le daljša ušesa, puhast repek in bil je drugače oblečen.

Oswald je bil prvi Disneyev lik, ki je v zgodbah nastopal samostojno. O njem so posneli 27 kratkih filmov, ko je med Disneyem in konkurenčnim Universal Studios izbruhnil spor o avtorskih pravicah. Disney je bil zajca primoran opustiti, zato pa pričel razvijati nov lik - Miki Miško. O Oswaldu tako ni bilo kaj govora do leta 2006, ko je podjetje odkupilo pravice za pozabljenega zajca.

»Kar je pri tej zgodbi najbolj zanimivo, je, da pokaže, kako so se filmi razširili po vsem svetu,« je za BBC dejal Jez Stewart, animator pri BFI (British Film Institute). »Kako in kje so pristali je skoraj tako zanimivo, kot film sam.«