V Lillu se od danes do nedelje obeta zanimiv in negotov finale Davisovega pokala, v katerem se bosta pomerili Francija in Hrvaška. Zanimivo, da sta se isti državi letos merili tudi v finalu svetovnega nogometnega prvenstva, na katerem je Hrvaška z drugim mestom dosegla svoj največji uspeh. Po uvrstitvi na svetovni lestvici so favoriti Hrvati, ki imajo z Marinom Čilićem in Borno Čorićem dva igralca, ki sta se uvrstila na sklepni turnir najboljše osmerice v Londonu. Čorić sicer kot rezerva. Glede na dejstvo, da igrajo na domačem terenu in da so izbrali igralno podlago, pa imajo možnosti za uspeh tudi Francozi.

V finalu bodo igrali na peščeni podlagi. Francoski selektor Yannick Noah ni skrival, zakaj so se domačini odločili ta takšno podlago. »Dejstvo je, da je Hrvaška slabša na peščeni kot na drugih podlagah. Ker sta Čilić in Čorić do konca prejšnjega tedna igrala na trdi podlagi, nista imela veliko časa za prilagajanje na pesek. Z malo priprave je mogoče na pesku dobro odigrati niz ali dva, težko pa verjamem, da dva v nizu. Naša največja prednost je, da smo skupaj že tri tedne. Vztrajno se pripravljamo na peščeno podlago, skupaj jemo, se šalimo. Vlada izjemno pozitivno in optimistično ozračje,« pravi Noah. Nekdanji vrhunski teniški igralec je v reprezentanco poklical naslednje igralce: Lucasa Pouilla, Jeremyja Chardyja, Pierre-Huguesa Herberta, Nicolasa Mahuta in Jo-Wilfrieda Tsongaja.

Uvodni dvoboj Chardy – Čorić

Na vprašanje, kdo je favorit za zmago, Noah odgovarja: »Mi to definitivno nismo. Imamo pa razlog, da se maksimalno potrudimo in skušamo osvojiti zadnji Davisov pokal v obstoječi obliki. Imamo pravico do optimizma.« Davisov pokal bo namreč v naslednji sezoni doživel popolno prenovo, v njej pa so si brez kvalifikacij zagotovili mesto vsi polfinalisti letošnje izvedbe. Poleg obeh finalistov še Španija in ZDA.

»Dejstvo, da Francija trenutno med posamezniki nima igralca, ki je uvrščen visoko na svetovni lestvici, nas ne sme zmesti. Kvalitete Lucasa Pouilla in Jo-Wilfrieda Tsongaja so znane. Oba igralca sta izjemno motivirana in vsakokrat, ko igrata za Francijo, dasta vse od sebe,« je opozarjal Marin Čilić, preden je francoski selektor na včerajšnjem žrebu presenetil s postavo. Za igro posameznikov je namreč določil Jeremyja Chardyja, ki se bo v udobnem dvoboju pomeril s Čorićem, sledila bo tekma med Tsongajem in Čilićem. Najboljši hrvaški igralec dodaja: »Vsekakor se je na določeni podlagi bolje pripravljati dlje časa. Mi tega privilegija nismo imeli. Toda teniški profesionalci smo primorani hitro menjati podlage in tega smo navajeni. Menim, da se bomo vsi dobro pripravili na peščeno podlago, na kateri smo navsezadnje v polfinalu premagali ZDA. Poleg tega je peščena podlaga v dvorani malenkost hitrejša kot zunanja, kar nam ustreza.«

Močni tudi dvojici

Pokrit stadion Pierre Mauroy, kjer bo potekal finale, velja za enega največjih teniških kompleksov. Vsak dan se bo v njem zbralo 26.000 francoskih navijačev, ki bodo preglasili 1500 hrvaških navijačev. »Lani nas je v Portlandu proti ZDA bodrila manjša skupina navijačev, a je odigrala pomembno vlogo, da smo napredovali. Verjamem, da se bo tudi tokrat bučno slišalo hrvaško navijanje,« odgovarja Čilić. Hrvaški kapetan Željko Krajan je na tiskovni konferenci pred dvobojem dejal, da ni prejel nobenega sporočila od hrvaških nogometašev. »Prepričan pa sem, da bi bili zelo veseli, če bi v nasprotju z njimi v finalu premagali Francijo,« pravi Krajan, ki bo imel na razpolago naslednje igralce: Marina Čilića, Borno Čorića, Franka Skugorja, Mateja Pavića in Ivana Dodiga.

Obeta se tudi izjemno zanimiv boj v igri dvojic, saj so tako Francozi kot Hrvati velesila med dvojicami. Pierre-Hugues Herbert in Nicolas Mahut sta bila finalista sklepnega turnirja najboljših osmih dvojic v Londonu, kjer sta v nedeljo v finalu zapravila zaključno žogico proti Miku Bryanu in Jacku Socku. Glavni hrvaški up med dvojicami je Mate Pavić, ki z Avstrijcem Oliverjem Marachom serijsko osvaja turnirje. Velemojster igre dvojic je tudi Ivan Dodig.