Danes se bodo v Cottbusu začele gimnastične kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Tradicionalno nemško gimnastično prizorišče bo gostilo prvo izmed osmih tekem svetovnega pokala, ki bodo v naslednjih 16 mesecih štele za kvalifikacijsko sito. Pravico do nastopa na Japonskem si bodo priborili zgolj telovadci in telovadke, ki bodo zmagovalci svetovnega pokala na posameznih orodjih. Če se bo kakšen zmagovalec uvrstil na OI z reprezentanco ali kot posameznik, se njegovo mesto ne bo preneslo na drugouvrščenega na posameznih orodjih.

Prizorišča tekem svetovnega pokala, ki bodo štele za kvalifikacije, bodo le štiri, vsako pa bo gostilo po dve tekmi. Po Cottbusu se bodo telovadci in telovadke februarja prihodnje leto merili v Melbournu, marca pa v Bakuju in Dohi. Cikel se bo ponovil prihodnje leto v Cottbusu, marca 2020 pa bodo v Dohi znani udeleženci olimpijskih iger. Teoretično si bosta lahko prvo mesto na posameznem orodju delila po dva telovadca, saj po besedah slovenskega selektorja Sebastijana Piletiča štejejo najboljše tri uvrstitve. S tremi zmagami na osmih tekmah si bo torej vsak telovadec ali telovadka priborila nastop na OI.

Termin tekme v Cottbusu je zelo neugoden, saj so imeli telovadci in telovadke letos že evropsko in svetovno prvenstvo, zato je bilo zelo težko vzdrževati vrhunsko raven pripravljenosti do konca novembra. Tekma v Cottbusu bo tako zadnja v sezoni in hkrati prva s pogledom proti Tokiu. Na njej bo nastopilo sedem slovenskih telovadcev in telovadk. To bodo Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Luka Terbovšek, Luka Kišek, Teja Belak, Tjaša Kysselef in Adela Šajn.

»Za Saša lahko rečem, da je dobro pripravljen, saj vzdržuje visoko raven pripravljenosti. Res je sicer, da ima sezone že čez glavo, a bo skušal v Cottbusu iz sebe izvleči še zadnje atome moči,« pravi Sebastijan Piletič, ki po daljšem času ni odpotoval na prizorišče z reprezentanco, ki jo bo vodil Dejan Jovanović. »Težko je napovedati, kakšno taktiko bodo ubrali najboljši telovadci na svetu. Pogled na startno listo kaže, da je v Cottbusu sicer ogromno prijavljenih telovadcev, hkrati pa ni vseh najboljših. Zakaj je tako, je za zdaj težko komentirati. Več bo znanega po drugi ali tretji tekmi,« odgovarja Piletič in priznava, da niti sam natančno ne ve vseh odgovorov na vprašanje, kakšna so natančno pravila uvrstitve na olimpijske igre. »Navsezadnje je naša naloga, da tekmujemo in skušamo na vsaki tekmi doseči dober rezultat. Ali bo to dovolj za olimpijsko vozovnico, bomo videli po koncu kvalifikacij,« pravi Piletič.