Pahor se je tudi zavzel, da bi v prihodnosti okrepili gospodarstvo v obeh obmejnih regijah, kjer živita slovenska oziroma madžarska narodna manjšina. Oba predsednika sta izpostavila tudi dobro gospodarsko sodelovanje med državama, ki obeta, da bo blagovna menjava med njima kmalu dosegla dve milijardi evrov.

Poleg tega sta Pahor in Ader danes med drugim spregovorila o Pobudi treh morij, Zahodnem Balkanu, prihodnosti Evropske unije in migracijah.

Ader je ob tem opozoril na nujnost varovanja zunanjih meja EU in se zavzel, da notranje meje EU ostanejo prehodne. Sam zagovarja pomoč izvornim državam migracij ter Turčiji, Jordaniji in Libiji, ki gostijo na milijone beguncev.

Poleg s Pahorjem se bo madžarski predsednik danes srečal še s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom ter položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam ter k spominski tabli grofa Lajosa Batthyana na ljubljanskem gradu, kjer bosta predsednika Slovenija in Madžarske tudi odkrila klopco prijateljstva.

Tokratni obisk Aderja je njegov drugi uradni obisk v Sloveniji.

Pahor je bil nazadnje na uradnem obisku na Madžarskem septembra 2015, Ader pa na uradnem obisku v Sloveniji maja 2013.