Kot so sporočili iz OZS, so v krovni mednarodni zvezi skupine kvalifikacij za OI 2020 v Tokiu pripravili na podlagi najnovejše svetovne lestvice. Slovenske odbojkarje čaka težko delo, saj so Poljaki septembra osvojili še drugi zaporedni naslov svetovnih prvakov, Francozi pa veljajo za eno najboljših reprezentanc v zadnjih letih. V tej skupini naj bi imeli manj možnosti le Tunizijci.

V kvalifikacije za OI se podaja 24 najboljših reprezentanc v svetovni razvrstitvi, Japonska pa ima kot gostiteljica iger nastop na olimpijskem turnirju v Tokiu že zagotovljen. V boj za olimpijske vozovnice se podaja deset evropskih ekip, med katerimi pa ni aktualnih evropskih podprvakov Nemcev.

Šest kvalifikacijskih turnirjev s po štirimi reprezentancami se bo odvijalo med 9. in 11. avgustom, nastop na OI pa si bo zagotovila le najboljša ekipa iz vsake skupine. Reprezentance, ki se v teh kvalifikacijskih turnirjih ne bodo uvrstile na olimpijske igre, se bodo med seboj pomerile še v drugem krogu kvalifikacij po celinskem ključu.