Doslej je Tovarna podjemov izvedla več kot 90 dogodkov, med njimi delavnice, izobraževanja, Start:up Müslije, hackathone ... s skupno več kot 2500 udeleženci, podprla je 31 novih zagonskih podjetij (startupov) in mladim podjetnikom pomagala s 3200 svetovalnimi urami strokovnjakov. Med dogodki izstopa tradicionalna vsakoletna konferenca Podim, največji in najvplivnejši startup dogodek v regiji, ki ga bo Maribor prihodnje leto gostil 21. in 22. maja.

Vse več tehnoloških podjetij v Mariboru

»Mestna občina že tri leta intenzivno podpira Start:up Maribor in vzhičen sem, ko sem med vami, kajti tukaj je prisotne veliko kreativne energije in toliko zagledanosti v prihodnosti,« je v svojem nagovoru zbranim na dogodku dejal mariborski župan Andrej Fištravec. Motivacijski govorec Branko Žunec pa je zbrane navdušil s svojim govorom o zmagovalni mentaliteti.

Želja narediti podjetniški sistem v mestu še boljši, je ideja, ki žene ekipo Tovarne podjemov in na Podjetniškem družabnem večeru je bilo večkrat poudarjeno, da Maribor postaja tehnološko središče ne le na nacionalni ravni, ampak v širši regiji. To med drugim potrjuje tudi prihod mladih tehnoloških podjetij v Maribor. Andraž Logar iz 3fs je tako priznal, da se podjetje v Maribor ni razširilo zaradi kupcev, saj posluje izključno s tujino. »Je pa Maribor strašansko zanimiv zaradi skupnosti na področju intelekt in na osnovi podjetniškega znanja,« je dejal Logar. Podobno velja tudi za podjetje Dewesoft, ki ima mariborsko pisarno prav v Tovarni podjemov.

O tem, kako zelo se trudijo obdržati dober kader v Mariboru, je govoril Iztok Kramberger s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, sicer tudi vpet v podjetje Skylabs, ki izdeluje nanosatelit. »Ne moremo jim reči, da je slovenski kruh boljši od avstrijskega,« je Kramberger izpostavil problematiko uhajanja kadra čez mejo, v avstrijski Gradec, kjer je po njegovih besedah tudi tako imenovana mala Silicijeva dolina. Pristen aplavz si je Kramberger prislužil s tem, ko je dejal, da je pred dvema dnevoma prejel klic z ministrstva za obrambo, da se o Skylabsu govori tudi v Natu. »Imamo dve ključni tehnologiji, ki zagotavlja evropsko neodvisnost v odnosu do ZDA,« je odgrnil tančico skrivnosti s tega, kar nastaja v Mariboru.

Tudi tradicionalna podjetja v svet inovacij

Da se tudi velika podjetja učijo, kako sodelovati v inovacijskih zgodbah podjetniške skupnosti, je dejal Robert Sraka, direktor Službe zavarovanj nove generacije v Zavarovalnici Sava. Zanje so morda inovacije kot proces celo pomembnejše kot končne rešitve, je dejal še pod vtisom dvodnevnega Innovation Jama, ki je v četrtek in petek potekal v Tovarni podjemov. »Za podjetje vidimo prednosti v tem, da se širijo znanja o takšnem načinu iskanja rešitev. O tem, da začnemo delati s kratkimi iteracijami in s poskusi ter da ne razvijamo nekih novih storitev ali produktov ob predpostavki, da že vse vemo,« je prednost digitalnega prototipiranja, ki pomeni krajši čas in nižje stroške razvoja novih produktov, izpostavil Sraka.