Celjani po porazu v prejšnjem krogu proti Zagrebu (22:24) načrtujejo maščevanje v Zlatorogu, ki bo najverjetneje razprodan, pripravljenih pa je 5555 vstopnic. Zagrebčani (letos že 25. sezono igrajo v ligi prvakov in so evropski rekorderji, po eno manj imata Celje in Veszprem) so po domači zmagi za točko prehiteli pivovarje, ki nujno potrebujejo skalp Hrvatov v boju za osmino finala. Tega se zaveda tudi trener Tomaž Ocvirk, ki mu je stanovski kolega Lino Červar na prvi tekmi pripravil presenečenje z globoko obrambo 4-2, proti kateri se Celjani niso najbolje znašli: »Pričakujem podobno tekmo kot v Zagrebu, verjetno gostje spet načrtujejo kakšno presenečenje. Hrvati igrajo na gostovanjih bolj grobo kot doma. Imamo več rezerv v igri kot tekmec, odločale pa bodo malenkosti. Kdor bo bolj zbran, kdor bo imel v zaključku več energije, bo zmagal. Prepričan sem, da bomo to mi. Že nekaj časa se ukvarjamo s tem, kako začeti tekmo z več samozavesti in odpraviti padce v igri. Trudimo se na treningih, sodelujemo tudi s psihologom in verjamem, da je le vprašanje časa, kdaj se nam bo popolnoma odprlo tudi na tekmi.«

Črnogorec ne bo dobil pomoči

Razplet 25. medsebojne tekme (doslej 19 v ligi prvakov, pet v ligi Seha – 15 zmag Zagreba, sedem Celja, dva remija) bo precej odvisen od 20-letnega črnogorskega reprezentanta Branka Vujovića, s petimi goli prvega strelca gostov v Zagrebu. Po poškodbi Matica Grošlja, za katerega je sezona že končana, je Vujović ostal edini desni zunanji igralec. »Res je, da je nasprotnikom malce lažje, saj jim pri pripravi ni treba analizirati dveh igralcev. A to pomeni, da moram na igrišču pokazati še več, dati vse od sebe, ne glede na tekmeca. V navijačih bomo imeli osmega igralca in verjamem, da smo zato v določeni prednosti,« meni Branko Vujović, ki mu klub ne bo pripeljalo okrepitve (igralske pomoči) na položaju desnega zunanjega igralca, s katero bi vsaj delno razbremenili mladega Črnogorca. Na neuradnem seznamu želja so bili menda Jernej Papež (Krka), Grega Krečič (Koper) in Gašper Hrastnik (brez kluba), vendar klubska uprava nikakor ne želi odpreti blagajne za nakup.

Igralke Krima so si predčasno priigrale napredovanje med 12 najboljših v Evropi, odprto je le še vprašanje, koliko točk bodo prenesle v drugi del. Glede na vrstni red v skupini (Györ 10, Krim 5, Podravka 3, Thüringer 2) in dejstvo, da se v drugi del prenašajo točke z medsebojnih tekem najboljše trojice, je – ob pričakovanem porazu Podravke proti Györu – Krimova matematika jasna: zmaga bi pomenila, da bi napredovala tudi Podravka in bi Krim s seboj odnesel tri točke (remi in zmaga proti Hrvaticam), remi ali poraz pa bi pomenil napredovanje Thüringerja – medsebojno je boljši od Podravke – in krimovke bi s tekem proti Nemkam prenesle dve (ob današnjem porazu) oziroma tri točke (ob remiju).

Nemke so povozile Podravko

Na prvi tekmi na Kodeljevem je Krim zmagal s 27:20, junakinja pa je bila vratarka Miša Marinček Ribežl s 15 obrambami, ki je ustavila kar 45 odstotkov strelov. Pred odhodom z avtobusom v okoli tisoč kilometrov oddaljeni Nordhausen in obračunom s klubom, ki je v prejšnjem krogu povozil Podravko v Koprivnici z 31:23 (krog prej je izgubil proti Györu z 28:31 zaradi sodniških odločitev), je Miša Marinček Ribežl dejala: »Čeprav smo si že zagotovile napredovanje, bomo igrale na zmago. Thüringer je dobra ekipa, boljša tudi od Podravke, in bi si zaslužila napredovanje. Na prvi tekmi smo dobro pokrili njegove zunanje igralke, ki so poleg hitre igre največji adut ekipe. To moramo ponovno storiti, ponoviti obrambo s Kodeljevega, kjer smo prejeli le dvajset golov, izpeljati čim več hitrih (pol)protinapadov in jim vsiliti naš način igre. Za Nemke je tekma 'na življenje in smrt', mi pa smo odvisni sami od sebe, kar je plus.« Thüringer je v sredo na derbiju premagal Borussio iz Dortmunda in je zdaj prvi na lestvici.

Poleg Celjanov in Ljubljančank čaka evropska preizkušnja tudi Gorenje. Velenjčani se bodo jutri ob 19. uri na prvi tekmi tretjega kroga (zadnjega pred skupinskim delom) v Španiji pomerili z Granollersom. Igralec David Miklavčič pravi: »Španska ekipa je mešanica mladih in starejših, izkušenejših igralcev. Čeprav je Granollers favorit, odhajamo v Španijo z mislijo na zmago.«