Pred dnevi je na povabilo podjetniške skupnosti CEED Slovenija ponovno obiskal Ljubljano in se srečal z 200 slovenskimi podjetniki. Spregovoril je o sodobnem voditeljstvu in osebnem razvoju, ki je nujen, da smo kot posamezniki lahko uspešni, zadovoljni in izpopolnjeni. Katera so njegova ključna sporočila, uporabna za vsakogar in vse?

Jaz nisem ti

Colonna pravi, da ga pogosto prosijo za nasvet, recept, ki bo hitro in učinkovito spremenil njihovo življenje na bolje. A takega recepta ni, pravi sogovornik. Skozi proces samospoznanja in spreminjanja sebe lahko gre samo vsak sam. Vsak mora (s)poznati svojo pot in ji slediti.

Brez odkritega odgovora

Kako si? To vprašanje danes najpogosteje slišimo, a je mišljeno najmanj iskreno. Zastavljamo ga iz navade, brez pričakovanja odkritega odgovora. Kako je videti naš vsakdan? Hitimo drug mimo drugega, lovimo minute od ene obveznosti do druge, preskakujemo stopnice do cilja, preverjamo mobilni telefon… Vdihniti utegnemo le za minuto, preden zaspimo, in se zbudimo v nov dan, ki ga narekuje nov tempo. »Kako si? Kako si? Resno te vprašam, kako si?« sprašuje Colonna. Vprašanje nas ustavi in s ponavljanjem prisili, da dejansko začnemo razmišljati o sebi in svojem počutju. V svetu nenehnega hitenja smo vznemirjeni, prestrašeni, izgubljeni… Praviloma ugotovimo, da se naš notranji jaz ne ujema z našimi dejanji, kar vodi v nezadovoljstvo, potlačenje čustev, konflikte, bolezen…

Zakaj in ne kako

Z leti postajamo bolj samokritični in iščemo vzroke za naše reakcije. Ne moremo se več slepiti in želimo nekaj spremeniti. Ko najdemo sebe, smo pogosto šokirani: sem to res jaz? Ključno vprašanje ni, kako nekaj delamo, kako vodimo, kako reagiramo, kako komuniciramo…, temveč zakaj tako. Odgovori na vprašanje zakaj nas prisilijo v razmišljanje o vzrokih, posledično pa zasadijo seme za našo rast. Tako postajamo boljši v vseh naših življenjskih vlogah.

Formula za spremembo

Čeprav poudarja, da univerzalnih receptov ni, je Colonna vendarle predstavil svojo formulo za osebno rast. Takole gre: razvijajmo praktične veščine, radikalno raziskujmo, kdo v resnici smo, in med seboj delimo izkušnje. S tem bomo okrepili svoje sposobnosti (vodenja) in povečali stopnjo odpornosti, morda celo dosegli raven ravnodušnosti. Nič nas ne bo moglo več prizadeti. Z nenehno osebno rastjo bomo avtentično živeli svoje življenje. Sneli bomo maske, odgnali strah in odmislili pričakovanja drugih.

Boleča prtljaga

Skozi življenje nosimo neurejeno prtljago: lastno in družinsko. Starejši kot postajamo, težja je in bolj nas obremenjuje. Zakaj jo je tako težko urediti in razvrstiti? Ker proces boli in je zelo čustven. Neradi se vračamo k negativnim trenutkom in izkušnjam. A vsi hrepenimo po ljubezni, varnosti in pripadanju nekomu ali nečemu. Zato se je vredno soočiti s strahom in ga preoblikovati v pozitivno energijo, lepo željo za nas same, podjetje in vso družbo, poudarja Colonna. Vprašajmo se, ali prispevamo k oblikovanju podjetja, v katerem želimo delati, in ali gradimo družbo, v kateri želimo živeti.